Arjen palasia Beirutissa

Elokuun 4. päivän iltana Beirutin satama-alueella Libanonissa räjähti varastoitua ammoniumnitraattia. Yli 200 kaupunkilaista menetti henkensä, yli 7 000 loukkaantui ja yli 300 000 menetti kotinsa. Sirpaleita raivataan vielä pitkään.

Filantropia on tukenut arjen kasaamista Beirutissa ekumeenisen yhteishankkeen kautta. Yhdessä Suomen Lähetysseuran kanssa tukea on välitetty YMCA:n (ent. Nuorten Miesten Kristillisen Yhdistyksen) kautta. Onnena onnettomuudessa oli se, että YMCA:lla oli jo olemassa valmis nuorten paikallisten vapaaehtoisten joukko Libanonissa. Yhteistyö käynnistyi parissa päivässä täällä Suomen päässä humanitaarista operaatiota varten. Käytännössä sata vapaaehtoista Beirutista, Pohjois-Libanonista ja Bekaan laaksosta oli auttamassa räjähdyksen uhreja 8. päivänä elokuuta.

Työ alkoi raunioiden raivaamisella ja esimerkiksi särkyneiden ikkunoiden muovittamisella niissä asunnoissa, joissa oli turvallista jatkaa asumista. Avun tarkoituksena oli tukea perheitä varustamaan kotejaan asuttaviksi alkavan talven varalta. Ihmiselle tarpeellinen alkaa puhtaasta vedestä. Koteihin hankittiin syyskuussa vesisäiliöitä sekä tarpeellisilla kodinkoneita. Veden jälkeen olennaista on ruoka ja lämpö. Sen vuoksi hankintalistalla oli mm. helloja, vedenkeittimiä ja pattereita. Lisäksi nuoret auttoivat kroonisista sairauksista kärsiviä esimerkiksi lääkkeiden hankkimisessa.

Kuvan esikatselu

Joulukuun alkuun mennessä 237 kotiin oli asennettu vesisäiliö, 92 oli hankittu jääkaappi, 51 kaasu-uuni, 48 pyykinpesukone, 5 vedenlämmittimiä, 9 veden puhdistuslaitteita ja kahteen lisäpattereita lämmitystä varten. Yhteensä 444 perhettä sai apua kotinsa rakentamiseen räjähdyksen jäljiltä siihen kuntoon, että niissä pystyi jälleen elämään.

Kuvan esikatselu

Libanonilaiset eivät olisi olleet vailla tätäkin katastrofia. Maan poliittinen ja taloudellinen tasapaino on ollut hauras jo pitkään, rajan takaa Syyriasta tulleita pakolaisia on pienessä maassa puolitoista miljoonaa ja koronavirus haastaa muutenkin kestävyyden rajalla olevaa terveydenhuoltojärjestelmää. Sataman räjähdys tuhosi mm. 30 kaupungin 46:sta terveysasemasta. Käytännössä puolen kaupungin alueelle tuli eriasteisia tuhoja ja rakennuksia vaurioitui myös kuuden kilometrin päässä satamasta. Paineaalto ulottui jopa 240 kilometrin päähän Kyprokselle asti.

Filantropia on seurannut Libanonin pakolaistilannetta useamman vuoden ajan läheltä. Antiokian patriarkaatti yhdessä IOCC:n (International Orthodox Christian Charities) on Filantropian paikallisena kumppanina. Suomessakin vieraillut entinen IOCC:n aluejohtaja Mark Ohanian kertoi olevansa turvassa, räjähdyksen paineaallon vaurioittaneen myös hänen kotiaan.

-Se oli pelottavaa. Asuntomme ei ole kovin kaukana satamasta, joten ikkunoita särkyi siltä puolelta. Kaksi isointa ikkunaa lensi viisi metriä sisälle olohuoneeseen, mutta siinä kohtaa olin veljeni kanssa keittiössä, joten meille ei käynyt mitään. Muu perhe oli silloin Beirutin ulkopuolella. Siinä mielessä selvisimme kaikki vähällä.

Filantropian keräyksen kautta välitettiin yhteiseen laariin 5 000 euroa. Muut kumppanit kukin varojensa mukaan. Yhteinen ekumeeninen hanke oli hyvä ponnistus ja avustuksella pystyttiin tekemään pieniä, mutta todellisia muutoksia perheiden arkeen suuren katastrofin keskellä. Seuraavan Lähi-Idän työmatkan yhteydessä yhteisen katsotaan myös tämän hankkeen etenemistä. Kiitos kaikille lahjoittajille!

Kuvan esikatselu
Scroll to Top