Suuren paaston keräys: Kutsu palvelemaan

Suuren paaston keräys kannetaan tänä keväänä Etiopiaan helpottamaan niiden elämää, joita sairaudet runtelevat. Filantropian uusi hanke keskittyy kahden trooppisen taudin ehkäisemiseen ja hoitamiseen. Yhteistä näille köyhiä riivaaville taudeille on se, että molemmat aiheuttavat hoitamattomina vakavia vammoja ja että hoidoksi alkuvaiheessa riittäisi puhdas vesi ja saippua.

Trakooma on maailmassa yksi yleisimmistä sokeuden syistä. Se on yksi vanhimmista tartuntasairauksista ja sitä esiintyy edelleen kehitysmaissa. Kärpäset levittävät bakteeria ja aiheuttavat kroonistuvaa tulehdusta silmissä. Silmäluomet arpeutuvat ja hankaus sokeuttaa pahimmillaan sairastuneen ihmisen.

Toinen hoidettavissa oleva trooppinen tauti on podokoniosis, josta puhutaan myös elefanttitautina. Saastuneessa maassa elävä loinen pääsee avojaloin kulkevan elimistöön ja aiheuttaa turpoamista ja tulehduksia. Pahimmillaan ihminen menettää liikuntakykynsä kokonaan. Lääkkeiden ja jalkojen pesemisen lisäksi myös sopivia kenkiä käytetään paranemisessa apuna.

Kummatkin sairaudet aiheuttavat paitsi fyysistä kipua ja hoitamattomana pysyviä vammoja myös syrjintää ja sulkemista yhteisön ulkopuolelle. Taudit ovat erityisen syrjiviä naisille ja on tavallista että puoliso hylkää sairastuneen vaimon. Tavoitteena on varmistaa, että puolet hankkeen hyödynsaajista on naisia. Usein kuitenkin miehet tulevat tilaisuuksiin ensin ja vasta kun uusista tuulista nähdään olevan hyötyä, päästetään perheiden naisetkin mukaan.

Hanke toteutetaan Addis Ababan pohjoispuolella Amharan alueella. Filantropian hankkeessa kumppanina on IOCC Etiopia, joka on osa kansainvälistä ortodoksista humanitaarista järjestöä (International Orthodox Christian Charities). Järjestö on työskennellyt vastaavissa hankkeissa myös aikaisemmin ja konkreettiset keinot tautien ehkäisemiseksi ja parantamiseksi on testattu moneen kertaan.

Terveydenhuoltohenkilöstön, kyläpäälliköiden sekä mies- ja naisryhmien koulutuksen lisäksi hankkeessa on varattu rahaa myös esimerkiksi lääkkeisiin, pesuvateihin, kenkiin ja saippuaan. Trakooman ehkäisy keskittyy kouluihin, joihin on jo rakennettu toimiva vesijohtoverkosto viemäreineen. Bakteeri kun leviää niin helposti lasten likaisten käsien mukana. Filantropian yksivuotiselle Etiopian hankkeelle on saatu rahoitusta Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoista. Lisää aiheesta.

Suuren paaston keräys alkaa ensimmäisen paastoviikon maanantaina 15.2. ja päättyy pääsiäisenä 4.4. Keräykseen voi osallistua tekemällä lahjoituksen Filantropian lahjoitussivulla tai paastokeräystilille FI53 5480 0520 0233 08 (OKOYFIHH), viite 13356. Keräyslupa RA/2017/1236.

Scroll to Top