10.12. Oikeus

Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan.
Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.

All human beings are born free and equal in dignity and rights.
They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood.

Ihmisoikeuksien yleinen julistus, 1. artikla/Universal Declaration of Human Rights, 1. article

YK:n ihmisoikeuksien yleinen julistus hyväksyttiin 10.12.1948. Vuodesta 1950 alkaen joulukuun 10. päivä on ollut omistettu ihmisoikeuksille. Yhteensä 31. artiklaa sisältävään julistukseen on kirjattu muun muassa oikeus opetukseen. Lukuisissa maissa koulun käynti on monille lapsille edelleen hyvin rajattu oikeus, ellei jopa mahdotonta. Tämän oikeuden toteutumista Filantropia tukee omassa työssään esimerkiksi kenialaisen Loberen alakoulun kouluruokailujen välityksellä. Monille lapsille koulussa saatava ruoka saattaa olla päivän ainoa ateria. Kun lapset saavat yhden ravitsevan aterian päivässä, he voivat paremmin ja jaksavat keskittyä, mikä näkyy koulun menestyksessä alueellaan. Luukun kuva on Loberen koulusta.

Ihmisoikeuksien historia on pitkä ja värikäs. Niiden juuret ovat antiikin filosofiassa, josta ne hiljalleen vuosisatojen aikana ovat kehittyneet filosofisista käsitteistä laeiksi, joiden katsotaan kuuluvan kaikille. Vaikka ihmisoikeuksista puhutaan yleisesti kaikkia koskettavina, maailman konfliktit estävät monissa paikoissa näitä oikeuksia toteutumasta. Koska maailmassa on edelleen paljon epäoikeudenmukaisuutta ihmisoikeuksista puhuminen on tärkeää ja Ihmisoikeuksien päivä onkin olemassa sekä muistuttamassa niistä oikeuksista, joista saamme jo olla kiitollista, sekä siitä työstä, joka vielä on edessämme tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistämiseksi. Kuten tämän vuoden Ekumeenisella vastuuviikolla todettiin, jokainen meistä voikin olla omassa elämässään rauhanturvaaja.

Tänään luukun englanninkielisessä videossa tutustutaan ihmisoikeuksien historiaan ja pohditaan sitä mitä ihmisoikeudet lopulta ovat? Suomeksi ihmisoikeuksien historiaan voi tutustua YK:n sivuilla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top