11.12. Apu

Lähi-idässä sijaitsevassa Syyriassa vuosikymmeniä jatkuneet jännitteet puhkesivat aseelliseksi konfliktiksi keväällä 2011. Nopeasti konflikti kehittyi suuren humanitaarisen kriisin synnyttäneeksi sisällissodaksi. Taistelut jatkuvat edelleen, eikä rauhan aikaansaamista ole näköpiirissä. Entisestään vaikeaa tilannetta on viimeisten vuosien aikana pahentanut se, että taistelut ovat levinneet myös suureen osaan Irakia.
Vastakkain ovat valtioiden joukot ja useat eri kapinallisryhmät, joihin lukeutuu myös voimakkaasti ääri-islamilaisia ryhmittymiä. Näistä suurin on ISIS, joka on toimillaan synnyttänyt suurta inhimillistä hätää sekä Syyriassa että Irakissa. Miljoonat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja paenneet joko maiden eri osiin tai naapurimaihin. Humanitaarisen avun tarve alueella on suuri.
Filantropian hallituksen jäsenen Grant S. Whiten ajatuksia Syyrian tilanteesta voi lukea englanninkielisiltä sivuiltamme.
Filantropia on välittänyt tukea kriisin uhreille Lähi-itään vuodesta 2012 lähtien. Humanitaarinen apu välitetään perille yhteistyökumppani IOCC:n (International Orthodox Christian Charities) kautta. IOCC perustettiin vuonna 1992 Yhdysvalloissa ja se on Yhdysvaltain kanonisten ortodoksisten piispojen kokouksen (Assembly of Canonical Orthodox Bishops of the United States of America) alainen virallinen avustusjärjestö.
Lähi-idässä IOCC toimii yhdessä Antiokian ja koko idän patriarkaatin kanssa. Tämä mahdollistaa järjestölle toimimisen aktiivisesti Syyrian rajojen sisäpuolella. IOCC on yksi harvoista kansainvälisistä järjestöistä, joka edelleen tekee avustustyötä maan sisältä käsin.
IOCC, in the spirit of Christ’s love, offers emergency relief and development programs to those in need worldwide, without discrimination, and strengthens the capacity of the Orthodox Church to so respond.
IOCC, Kristuksen rakkauden hengessä, tarjoaa hätäapua ja kehitysyhteistyöhankkeita maailmanlaajuisesti apua tarvitseville, ilman diskriminointia, ja vahvistaa ortodoksisen kirkon kykyä vastata tällä tavalla.
IOCC:n toiminnanjohtaja Mark Ohaniania haastateltiin yhdysvaltalaiseen radioon lokakuussa 2013. Vaikka haastattelusta on kulunut jo vuosi, on kuvaus työn haasteista edelleen ajankohtainen. Järjestön työntekijät pyrkivät tavoittamaan kriisin uhreja usein suurella henkilökohtaisella riskillä. Haastattelun aikaan pommitukset Damaskoksessa olivat päivittäisiä ja taistelut eri alueilla saattoivat katkaista avustusten perille saamisen. Päätöksiä kentällä pitääkin tehdä jatkuvasti tilannetta arvioiden ja tarvittaessa suunnitelmia muuttaen. Haastattelun jälkeen tilanne on entisestään kriisiytynyt taisteluiden levittyä myös Irakiin ja työn haasteet ovat suuret. Koko haastattelu englanniksi löytyy täältä.
Järjestöön voi tutustua myös verkkosivuilla www.iocc.org.

Filantropian kautta kriisin uhreja voi tukea tekemällä lahjoituksen Filantropian humanitaarisen avun keräystilille FI08 5480 0520 0345 94. Viite 12221.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top