Työttömyys ajaa nuoret ahtaalle Etiopiassa

Tuhannet etiopialaiset ovat lähteneet etsimään töitä naapurimaista. Laillisten matkustusasiakirjojen saaminen vie aikaa eivätkä työolot vastaa odotuksia.

Filantropia on seurannut useamman vuoden ajan nuorten työttömyyden kehitystä Etiopiassa. Hankealueille tehtyjen seurantamatkojen aikana on ollut silmiinpistävää, kuinka paljon nuoria jonottaa päivittäin maahanmuuttovirastojen edessä. He anovat matkustusasiakirjoja päästäkseen töihin naapurimaihin.

Nuoria Etiopia&nbsp Pojat töissä Etiopia

Kaikille nuorille ei riitä tekemistä maaseutukaupungeissa, mutta osa nuorista on onnekkaita ja löytää töitä esimerkiksi autokorjaamolta.

Ilmiön taustalla on kasvava nuorisotyöttömyys, joka on seurausta muun muassa väestönkasvusta, perimisoikeuden rajallisuudesta ja koulutusmahdollisuuksien puutteesta maaseudulla. Alkuun sadat ja nyt jo tuhannet nuoret ovat ylittäneet Etiopian rajan löytääkseen töitä ja elättääkseen perheitään kotimaassa.

Kyntöä Etiopia&nbsp

Vanhin poika perii isältään viljelymaata ja voi elättää perhettä.

Nuoret ovat lähteneet matkaan varoituksista huolimatta. Moni heistä on joutunut pettymään karvaasti päädyttyään kurjiin oloihin ja raskaisiin töihin.

Myös ihmiskaupan on havaittu liittyvän muuttoilmiöön ja maahanmuuttoviranomaiset ovat vastaanottaneet erittäin huonossa kunnossa kotimaahan palanneita nuoria, eivätkä kaikki ole palanneet elossa.

Tuhansien työnhakijoiden määrä on muuttanut tilannetta myös naapurimaissa, minkä seurauksena esimerkiksi Saudi-Arabia on karkottanut noin 135 000 etiopialaista ”laitonta siirtolaista” ja määrän odotetaan kasvavan. Karkotetut ovat joutuneet jättämään kaiken omaisuutensa Saudi-Arabiaan ja palaavat nyt tyhjin käsin Etiopiaan.

Filantropian pitkäaikainen yhteistyökumppani Etiopian ortodoksisen kirkon kehitysapukomissio (EOC-DICAC) on ryhtynyt toimenpiteisiin paikallisviranomaisten kanssa helpottaakseen nuorten paluuta kotikyliin. Filantropia ja EOC-DICAC toteuttavat kehitysyhteistyötä Haikissa, Amharan alueella.

Arvioiden mukaan Haikin lähikylistä ja -kaupungeista on lähtenyt 8 000–20 000 nuorta, joista viime vuoden lopulla palasi viranomaistietojen mukaan 361.

Haik-hankkeessa on mukana naisten toimeentuloa parantavia toimintoja, joita sovelletaan uudessa tilanteessa myös nuorten toimeentulon turvaamiseen. Filantropia vierailee hankealueella seuraavan kerran maaliskuussa.

Naiset ja lampaat Etiopia&nbsp

Naisten ja nuorten toimeentulomahdollisuuksia parannetaan esimerkiksi pieneläinkasvatuksen avulla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top