Toivontekoja Syyriassa

Filantropian ensimmäinen yhteishanke Antiokian patriarkaatin kanssa jatkuu vuoden loppuun saakka. Vuosien aikana Syyrian sodan jalkoihin jääneitä naisia on autettu traumaattisten kokemusten jälkeen eteenpäin. Apua on tarvittu niin psykologeilta kuin kehoa hoitavilta lääkäreiltä. Sen lisäksi nuorille naisille on tarjottu ammatillista koulutusta ja työvälineitä, joilla perheelle on mahdollista hankkia toimeentuloa. Toimeentulon varmistaminen on olennainen keino päästä eteenpäin rakentamaan niin turvallista arkea perheelle kuin se Syyrian olosuhteissa on mahdollista.

Kirkko auttaa apua tarvitsevia

Syyrian sota alkoi kansannousuna vuonna 2011. Taistelut ovat tuhonneet maan infrastruktuuria ja noin puolet kansasta elää maan sisäisessä pakolaisuudessa. Perheet yrittävät rakentaa arkea monenlaisille raunioille ja siinä tehtävässä kirkolla on auttajana merkittävät rooli. Antiokian patriarkaatin asema luotettavana diakoniatyötä tekevänä tahona on vahvistunut sotavuosina entisestään. Kirkko pysyy erillään politiikasta ja saa sen vuoksi toimia apua tarvitsevien parissa. Kirkko katsoo ihmistä, eikä kysele passia.

Hankkeessa tehdään työtä alueella, jossa epäluulo toista kohtaan on vahvaa. Sen vuoksi avoin keskustelu tavoitteista, luottamus yksityisyyden suojaamiselle ja vakuuttaminen siitä, ettei naisia yritetä käännyttää, on olennaista. Antiokian patriarkaatti ei peittele kristillisiä tunnuksia, vaikka kaupunginosat ympärillä ovat tunnettuja vanhoillisestä islamilaisuuden tulkinnasta. Toiveena on luoda sellaista huomista, jossa kristityille on tilaa Syyriassa myös tulevaisuudessa.

Raportit Suomen ja Syyrian välillä kertovat työn edistymisestä tasaisesti. Niiden lisäksi Filantropia tekee työmatkoja alueelle silloin kun se on mahdollista. Viime vuonna Antiokian patriarkaatin työntekijät kävivät puolestaan Suomessa kertomassa miten pitää yllä toivoa siellä, missä poikkeustila on unohtunut pysyväksi ja maailman huomio on siirtynyt jo uusiin sotiin.

Kesäkuussa hankkeen työntekijät tapasivat 130 perhettä. Sen lisäksi 150 naista kokoontui Erbin -keskuksessa ryhmissä opettelemaan keinoja selvitä psykologisesta painostuksesta, tunnistamaan sukupuoleen kohdistuvan väkivallan eri muotoja ja vahvistamaan rakentavia ajatusmalleja. Naisten on tärkeä ymmärtää itsensä selviytyjinä eikä uhreina, joita perinteisesti on pidetty ainakin osasyyllisinä kokemaansa väkivaltaan.

Jokainen hankkeeseen pääsevistä saa myös yksilöllistä ohjausta, jonka jälkeen hän saa tarvitsemaansa apua. Toisinaan mielen tai kehon särkymiseen ei riitä vertaistuki tai keskustelu psykologin kanssa. Silloin hanke maksaa tarvittavaa sairaalahoitoa. Naisten palautteissa toistuu jatkuvasti maininta siitä, ettei heillä ilman Antiokian patriarkaatin ja Filantropian tukea olisi ollut sen enempää tietoa kuin varaakaan hakea apua. Sikäli hanke on jo tähän mennessä pelastanut lukemattomien naisten elämän – ja sitä kautta myös heidän perheidensä, koska hiljainenkin kipu tahtoo periytyä.

Työ jatkuu Haman raunioilla

Filantropia käynnistää tammikuussa 2025 uuden hankkeen, jossa Damaskoksen lisäksi tavoitetaan naisia Haman alueelta, jossa helmikuussa 2023 sattunut maanjäristys lisäsi osaltaan naisten kokemaan väkivaltaa. Hankkeen kokonaisbudjetti vuosille 2025 – 2028 on yhteensä lähes 675 000 euroa, josta Suomen ulkoministeriö rahoittaa suurimman osan kehitysyhteistyömäärärahoista.  

Edelleenkin projektin tavoitteena on voimaannuttaa nuoria naisia, jotka kärsivät konfliktiin liittyvästä seksuaalisen väkivallan aiheuttamasta traumasta Damaskoksen ja Haman ympäristössä, Syyriassa. Tavoitteeseen pyritään psykososiaalisilla menetelmillä ja toimeentulon parantamista mahdollistavilla keinoilla. Syyrian sota erilaisine konflikteineen jatkuu edelleen. Seksuaalinen väkivalta vaietaan usein kulttuurisen ja sosiaalisen stigman vuoksi. Silti vuosia jatkuneen Syyrian sodan jäljiltä on dokumentoitu lukemattomia tapauksia naisten ja tyttöjen raiskauksista esimerkiksi kotien ratsioiden tai kuulustelujen yhteydessä sekä kadulla. Taloudellisen tilanteen rapautuminen lisää GBV-riskiä naisten ja tyttöjen seksuaaliselle hyväksikäytölle.

Hanke pyrkii parantamaan naisten elämää. Ammatillinen koulutus ja työvälineet, joilla uutta ammattia voi toteuttaa, suojelevat seksuaalisesta väkivallasta toipuvia niin, ettei uhri joudu kokemaan samaa uudestaan, koska sosiaalinen ja taloudellinen realiteetti alueella antavat uhrille muutoin hyvin vähän vaihtoehtoja.

Samankaltaiset artikkelit