Ostoskorisi on tyhjä!
Toivo terveydestä
Filantropian uusi hanke Etiopiassa tuo uuden elämän mahdollisuuden monelle, joiden arki pyörii vammauttavan sairauden rajoittamana. Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahojen turvin Filantropialla ja IOCC Etiopialla oli mahdollisuus käynnistää vuoden alussa hanke kahden trooppisen taudin torjumiseen ja hoitoon. Trakooma ja podokoniosis johtavat pahimmillaan pysyvään vammautumiseen, mutta alkuvaiheessa saippualla ja puhtaalla vedellä voi tehdä ihmeitä.
Mushiritillä on syytä hymyyn. Pahimmillaan vasemman jalan ympärysmitta oli yli puoli metriä, mutta hoitojen jälkeen turvotus on laskenut ja elämää voi taas suunnitella eteenpäin. Sairaudet eivät olen tasa-arvoisia. Nainen hoitaa roolinsa mukaisesti sairastunutta miestään, mutta mies yleensä hylkää sairastuneen naisen. Podon taloudellisia vaikutuksia on laskettu ja vuonna 2019 taudin hinnaksi laskettiin lähes 200 miljoonaa euroa.
Myös sosiaalinen taakka on raskas, koska se vaikuttaa ihmisten suhtautumiseen koulussa, perheissä ja kaikissa ihmissuhteissa. Sairastunutta kun pidetään usein kirottuna. Ihmisoikeuksien toteutuminen sairastuneen kohdalla ontuu ja ihminen usein eristäytyy sairauden edetessä.
Podo aiheuttaa jalkojen turpoamista ja vähitellen sairastunut menettää kyvyn liikkua. Sairaus leviää avojaloin kulkevan jalkoihin punasavisesta vulkaanisesta maasta. Tauti vuoksi yleinen esimerkiksi maanviljelijöillä. Sairastuneen lihakset, luut ja nivelet heikkenevät taudin edetessä aiheuttaen kipua ja kaatumisia.
Yhtenä ongelmana kohtuullisen helposti torjuttavissa olevan sairauden hoidossa on oikean tiedon jakaminen. Hankkeeseen liittyy mm. erilaisia koulutuksia, terveydenhoitoa sairastuneille ja tiedon jakamista niille, joilla kylätasolla on valtaa ja jotka voivat viedä viestiä eteenpäin. Korona-aikana suunnitelmiin on pitänyt tehdä muutoksia, mutta hanke on silti saatu jo käyntiin.
Trakoomaa ehkäistään pesemällä käsiä
Toinen vähälle huomiolle jäänyt trooppinen sairaus on trakooma, joka aiheuttaa sokeutumista. Tauto leviää likaisten käsien välityksellä silmiin ja helposti esimerkiksi lapselta toiselle. Sen vuoksi paikallisia kouluja, joihin on rakennettu juokseva vesi ja viemäröinti, on otettu mukaan hankkeeseen Amharan alueella. Viemäröinti ei ole itsestäänselvyys, sillä Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan se kattaa koko maassa vain 7 % väestöstä. Puhdasta juomavettä taas on saatavilla 41 % etiopialaisista. Pieniä käsiä pestään vielä rivissä saippua vaahdoten, kunhan hanke etenee.
Kärpäset levittämät trakoomaa aiheuttavaa bakteeria, joka aiheuttaa kroonistuvaa silmien side- ja sarveiskalvon tulehdusta. Silmätulehdus arpeuttaa luomien sisäpintaa. Myös tämän sairauden torjunnassa oikean tiedon välittämisellä on keskeinen merkitys.
Filantropian kumppanina vuoden kestävässä pilottihankkeessa on IOCC Etiopia, joka on kansaivälisen ortodoksisen järjestön (International Orthodox Christian Charities) paikallisosasto.