Ostoskorisi on tyhjä!
Saman taivaan alla
Joulupaastokeräys tukee papiston koulutusta, lasten hyvinvointia ja kirkollista kasvatustyötä Keniassa.
Ortodoksisuuden keskus Afrikassa
Nairobin ortodoksinen pappisseminaari avasi ovensa 1980-luvun alussa. Vuosikymmenten aikana oppilaitos on kouluttanut sadoittain pappeja Afrikan mantereelle. Tällä lukukaudella pappisseminaarissa opiskelee nelisenkymmentä opiskelijaa seitsemästä eri maasta. Opiskelijavalinnoissa on tiukka seula, hakijoita on monikymmenkertaisesti aloituspaikkoihin nähden. Valinnoissa painotetaan opiskelijoiden henkilökohtaisen motivaation ja taitotason lisäksi sitä, millä alueella kirkko tarvitsee papistoa eniten.
”Tämä on ensimmäinen kerta, kun matkustin ulkomaille”, kertoo lokakuussa teologian opinnot aloittanut ugandalainen Dimitrios Sendijja. ”Olin aivan innoissani, kun kuulin päässeeni opiskelemaan seminaariin. Minua kuitenkin jännitti, löydänkö täältä ystäviä.” Huoli osoittautui turhaksi.
Opiskelijat asuvat kahdeksan hengen huoneissa. Jokaisessa huoneessa on sekä uusia että vanhoja opiskelijoita eri maista. ”Toisen ja kolmannen vuosikurssin opiskelijat ovat ystävällisiä ja opastavat meitä”, kertoo Dimitrios. Pappisseminaari on kolmivuotinen ja seminaarissa opiskelee vain miehiä, jotka tähtäävät seurakuntapapin työhön.
Opiskelijoiden päivä rytmittyy jumalanpalvelusten ja opintojen ympärille. Aamupalvelus alkaa auringon noustessa. Seminaarin oppitunteja on iltapäivään saakka, jonka jälkeen moni seminaarilainen siirtyy kirkon ylläpitämän opettajankoulutuslaitoksen opiskelijaksi. Moni pappisseminaarilainen saakin opiskeltua itselleen myös alakoulun opettajan tutkinnon. Orthodox Teacher’s College tarjoaa opintoja myös varhaiskasvatuksessa ja sosiaalityössä. Vapaa-ajallaan seminaarilaiset harrastavat urheilua, seminaarilla on esimerkiksi jalkapallo- ja lentopallojoukkueet.
Viikonloppuisin opiskelijat avustavat lähiseutujen kirkoissa seurakuntapapiston kanssa. Suuri osa seminaarin opiskelijoista on jo perheellisiä tai he avioituvat opintojensa aikana. Tavoitteena on vihkiä mahdollisimman moni papeiksi jo opintojen aikana, jotta heillä on mahdollisuudet harjoitella liturgista elämää seminaarin opettajien ohjauksessa. Tavallisen seurakuntapapin elämä maaseudulla voi olla ammatillisesti yksinäistä ja ohjauksen saaminen hankalaa.
  Papisto nuorten esimerkkinä
Kenian ortodoksinen kirkko on Afrikan mantereen suurin ortodoksinen paikalliskirkko, johon kuuluu yli 800 000 jäsentä. Kirkkoa johtaa arkkipiispa Makarios. Kenian kirkkoa palvelee tällä hetkellä noin kolmesataa työikäistä pappia.
”Kirkko tarvitsee lisää papistoa. Papiston koulutustason merkitys korostuu nykyajassa, koska kaikkien ihmisten – myös seurakuntalaisten – koulutustaso on noussut,” sanoo isä Evangelos Thiani. Hän työskentelee Nairobin pappisseminaarin vararehtorina.
Pappisseminaarin opiskelijat työskentelevät kirjastossa opintojen sekä käännöstöiden parissa. Opiskelijoiden edellytetään tuottavan opintojensa ohella käännöksiä jumalanpalvelusteksteistä ja musiikista. Keniassa on seitsemänkymmentä eri heimokieltä, joista noin kolmellekymmenelle on käännetty keskeisimmät liturgiset tekstit. Tällä hetkellä opiskelijoiden välineet käännöstöiden tekemiseen ovat surkeat. Tutkimustyössä tarvitaan työvälineiden lisäksi pääsy kansainvälisiin teologisiin tietokantoihin. Samoin kirjaston oppikirjamateriaali kaipaa päivittämistä, jotta opintovaatimuksista voidaan pitää kiinni.
Isä Evangelos painottaa, että papiston täytyy kohdata ihmiset heidän tasollaan ja ymmärtää heidän elämäänsä. ”Toisaalta taas syrjäisillä alueilla, joista harvemmin pyritään eteenpäin, koulutetun papin esimerkillä voi olla valtavan innostava merkitys nuorten tulevaisuuden haaveille.” Tästä syystä isä Evangelos pitää tärkeänä, että nuoret opiskelevat muutakin kuin pelkkää teologiaa. Kirkko tarvitsee monien alojen osaamista. Isä Evangelos itse on aloittanut tohtoriopinnot kehitysmaatutkimuksessa. Hän haluaa tutkia, miten muiden maiden tekemä lähetystyö on vaikuttanut Kenian ortodoksisen kirkon kehitykseen 1950-luvulta alkaen.
Kirkon ihmisyhteisön jatkuvaan rakentamiseen tarvitaan papistoa, jolla on osaamista seurakuntalaisten palvelemiseen. Sitoutuneen ja ammattitaitoisen papiston ohella jumalanpalveluselämän kehittäminen on keskeinen osa kirkon missiota. Isä Evangelos kuvaa, että ortodoksisen kirkon vaarana on jäädä vanhojen ihmisten kirkoksi maassa, jossa noin 42 prosenttia väestöstä on alle 15-vuotiaita. Kirkon on tärkeää puhua nuorten kieltä, tarjota heille mahdollisuuksia osallistua ja rakentaa kirkkoa yhdessä.
Joulupaastokeräyksellä tuetaan Nairobin pappisseminaarin lisäksi myös lasten hyvinvointia pyhän Barnabasin seurakuntakeskuksessa Njabinissa ja Loberen alakoululla.