Kesäkuussa puhutaan Afrikka-mielikuvista ja vastuullisista yrityksistä

KYMPPI-hanke järjestää kaksi verkkotapahtumaa kesäkuun alkupuolella. Aamiaistilaisuudessa 1.6. herätellään kuluneita Afrikka-mielikuvia 2020-luvulle. Hop on -tapahtumassa 9.6. innostetaan yritykset ja järjestöt keskustelemaan vastuullisesta liiketoiminnasta ja etsimään yhteistyömahdollisuuksia kehittyvissä maissa.

Aamiaistilaisuus ‒ Miten yritykset voivat muuttaa Afrikka-kuvaa?

Tule mukaan Kymppi-hankkeen aamiaistilaisuuteen tiistaina 1.6.2021 kello 10‒11 kuuntelemaan, miten yritykset voivat muuttaa Afrikka-kuvaa. Näkökulmia haastavat Esa Salminen, Hodan Mohamed ja Satu Mehtälä.

Millainen kuva suomalaisilla on Afrikan mantereesta ja eri Afrikan maista? Miten nämä mielikuvat vaikuttavat suomalaisyritysten halukkuuteen toimia Afrikan maissa?

Suomalaisyritykset ovat jo löytäneet Pohjois-Afrikan, mutta myös eteläisemmästä Afrikasta löytyy runsaasti liiketoimintamahdollisuuksia ja uusia potentiaalisia kumppanuuksia. Miten näissä maissa jo toimivat yritykset voivat olla tukemassa monipuolisemman Afrikka-kuvan esiintuomista?

Yrityksillä on myös mahdollisuuksia tuoda esiin maiden potentiaalia yritystoiminnan näkökulmasta sekä purkaa mahdollisia liiketoiminnan esteenä olevia myyttejä painottaen samalla vastuullisuuden sekä paikallisen kontekstin tuntemisen merkitystä.

Esa Salminen on toimittaja-kirjailija, jolla on Kehitys-lehdessä oma kehityspolitiikkaan keskittynyt oma Kehitys-Salminen -palsta. Hän on perehtynyt kehityskysymyksiin jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

Hodan Mohamed on monimuotoisuuden, inkluusion ja yhdenvertaisuuden asiantuntija.

Satu Mehtälä on yhteiskunnalliseen yritystoimintaan erikoistunut hallitusammattilainen, jolla on vuosien kokemus useiden yritysten hallituksista. Hän on myös kehitysrahasto Naisten Pankin perustajajäsen ja nyt kehittämisryhmän puheenjohtaja. Hän on ollut perustamassa ja laittamassa käyntiin Naisten Pankin ensimmäistä yhteiskunnallista yritystä Ugandaan.

Ilmoittautuminen tapahtumaan tämän linkin kautta: https://www.eventbrite.com/e/keskustelu-miten-yritykset-voivat-monipuolistaa-afrikka-kuvaa-tickets-154422645289. Linkki tapahtumaan lähetetään ilmoittautuneille. Tapahtumailmoitus LinkedInissä: https://www.linkedin.com/events/aamiaistilaisuus-mitenyritykset6800768241766596608/

Hop on – vastuullisen liiketoiminnan mahdollisuudet kehittyvissä maissa

Kiinnostaako vastuullinen liiketoiminta kehittyvissä maissa? Mitä mahdollisuuksia yhteistyö kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen kanssa tuo yrityksille? 

Tervetuloa keskiviikkona 9.6. kello 10–11 ja 13–15 KYMPPI-hankkeen Hop-on -verkkotapahtumaan, jossa tuodaan esille näkökulmia EU:n Afrikka-strategiaan, kehittyvissä maissa toimivien yritysten turvallisuuteen ja ihmisoikeuskysymyksiin.

Hop on -tilaisuuteen voit tulla mukaan milloin vain ja osallistua mihin tahansa osioon kiinnostuksesi mukaan. Samalla linkityt vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä kiinnostuneiden KYMPPI-toimijoiden verkostoon. Keskustelulle on jokaisessa osiossa. Kysymyksiä voi esittää myös englanniksi.

Keskusteluja johdattelee pitkän linjan vastuullisuusammattilainen ja KYMPPI-hankkeen ohjausryhmän jäsen Sari Kuvaja.

Klo 10–11 Millaisia mahdollisuuksia Afrikka tarjoaa yrityksille ja yhteistyölle?

Mitä EU:n Afrikka-strategia tarkoittaa suomalaisyrityksille? Ensimmäisessä puheenvuorossa näkökulmia tuo esiin Olai Voionmaa komissaari Jutta Urpilaisen kabinetista. Ohjelmajohtaja Birgit Nevala nostaa esille kokemuksia Finnpartnershipista, joka toimii yritysten ja kehitysyhteistyön rajapinnalla. Mikä on Finnpartnershipin rooli yritystoiminnan katalysaattorina ja millaisia riskejä on yritystoiminnalle? Entä millaisia yhteistyömahdollisuuksia on yritysten ja järjestöjen välillä? Suomi-Afrikka-seuran puheenjohtaja Sarah Laaru Mwaawaaru tuo esiin haasteita ja ratkaisuja Afrikan maihin kohdistuvassa yritystoiminnassa sekä diasporan mahdollisuuksista toimia paikallistuntemuksen asiantuntijoina.

Klo 13–14 Turvallisuusriskit ja ratkaisut kehittyvissä maissa toimiville 

Millaisia riskejä kehittyvissä maissa on tunnistettu ja miten varmistaa kehittyvissä maissa työskentelevien työntekijöiden turvallisuus? Juhani Mäkinen Forsetilta kertoo ennaltaehkäisevästä riskienhallinnasta. Paikallisten ja lähetettyjen työntekijöiden turvallisuutta käytännön esimerkkien kautta pohtii Auli Starck Vikesistä.

Klo 14–15 Yritykset ja ihmisoikeudet kehittyvissä maissa

Kaupallinen neuvos Kent Wilska ulkoministeriöstä pohtii yrityksiä ja ihmisoikeuksia. Onko kyse vapaaehtoisista ohjeista vai pakottavasta sääntelystä kansainvälisesti ja kansallisesti? 

Miten käytännön riskejä ja arvoja otetaan huomioon, kun Finnparthership rakentaa kumppanuuksia useiden eri toimijoiden välille? Miten ihmisoikeuskysymykset näkyvät yritysten ja kehitysyhteistyön rajapinnassa? Tästä kertoo Grants Coordinator Axel Sointu, Finnpartnershipistä. 

Millaisia kiperiä ihmisoikeuskysymyksiä Pure Waste -yritys on kohdannut tuotantoa käynnistettäessä ja kehittäessä? Kokemuksiaan kertoo perustajaosakas Hannes Bengs

Ilmoittaudu tapahtumaan täällä: https://www.eventbrite.com/e/hop-on-vastuullisen-liiketoiminnan-mahdollisuudet-kehittyvissa-maissa-tickets-156670701285. Linkki tapahtumaan lähetetään ilmoittautuneille. Tapahtuman LinkedIn sivu: https://www.linkedin.com/events/hopon-vastuullisenliiketoiminna6802926802001100800/. Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Keskusteluja johtaa Sari Kuvaja. Hän on pitkän linjan vastuullisuusammattilainen. Hän on työskennellyt yritysvastuun neuvonantajana ja konsulttina 1990-luvun puolivälistä lähtien. Nykyisin hän johtaa ja kehittää Third Rockin vastuullisuuspalveluja ja on myös yhtiön hallituksen puheenjohtaja sekä osakas. Sari on uransa aikana konsultoinut asiakkaitaan vastuullisuusstrategiatyössä, sidosryhmäsuhteissa sekä vastuuviestinnässä ja -raportoinnissa. https://thirdrock.fi/

Olai Voionmaa on Policy Coordinator komissaari Jutta Urpilaisen kabinetista. Urpilainen vastaa kansainvälisistä kumppanuuksista. https://ec.europa.eu/commission/commissioners/node/478817_fi

Birgit Nevala on Finnpartnershipin ohjelmajohtaja. Finnpartnership tuo tietoa, kumppanuuksia ja tukea kehittyviltä markkinoilta.
https://finnpartnership.fi/fi/developing-business-together/

Sarah Laaru Mwaawaaru on Suomi-Afrikka-seuran puheenjohtaja. Seura toimii alustana yrityksille, yksittäisille ihmisille ja kansalaisyhteiskunnan toimijoille sekä luoda yhteyksiä Suomen ja Afrikan mantereen välille. Laarulla on myös Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan suuntautuvaa liiketoimintaa konsultoiva yritys.
https://www.ysl.fi/yhdistykset/afrikka/suomen-afrikka-seura-ry

Juhani Mäkinen on Forsetin turvallisuus- ja riskienhallinnan asiantuntija. Hän käyttää eri riskienhallinnan työkaluja, joilla saa näkymään vallitsevaan tilanteeseen, jolloin päätöksenteko on helpompaa. Sen jälkeen kompleksisen ympäristön hallinta on helpompaa. https://forset.fi/

Auli Starck on Viestintä ja kehitys -säätiön eli Vikesin toiminnanjohtaja. Vikes tukee toimittajia, moniarvoista mediaa ja sananvapautta neljällä mantereella.
https://vikes.fi/

Kent Wilska on kaupallinen neuvos Ulkoministeriössä. Hän on erikoistunut kauppaan ja kehitykseen sekä vastuulliseen yritystoimintaan.
https://um.fi/kauppapolitiikan-yksikko

Axel Sointu on Grants coordinator Finnpartnershipissa.
https://finnpartnership.fi/fi/developing-business-together/

Hannes Bengs on perustajaosakas Pure Waste textiles Oy:ssä. “Vastuullisen muodin pioneerit” tuottavat kierrätystuotteista valmistettuja vaatteita ja muita tuotteita. https://www.purewaste.com/

Scroll to Top