Ostoskorisi on tyhjä!
Sadoonkorjuun aika Etiopiassa ja Moldovassa
Vuosi 2017 on ollut Filantropialle sadonkorjuun. Kaksi isoa naisten toimeentulon parantamiseen liittyvää hanketta Etiopiassa ja Moldovassa on saatu juuri valmiiksi. Suuri kiitos onnistuneista hankkeista kuuluu paikallisille kumppaneille ja niille rohkeille naisille, jotka ovat uskaltautuneet mukaan sekä Filantropian tukijoille, jotka ovat vuodesta toiseen uskoneet työhömme.
Batun naiset nostivat itsensä köyhyydestä
Etiopian Batussa hiljaisten naisten joukko on kasvanut viidessä vuodessa rohkeiksi ja perheen elannosta vastaaviksi pienyrittäjiksi. Noin 200 naista on järjestäytynyt 15 osuuskuntaan ja valinnut keinon, jolla parantaa perheensä toimeentuloaan. Suuri osa naisista vastaa lähes yksin perheensä tuloista, joten helpotus on ollut suuri, kun yritysideat ovat toimineet. Kaikkein eniten naiset kiittelevät koulutuksia, joiden avulla he ovat ymmärtäneet, miten toimia tuottavasti.
Naiset ovat ottaneet osuuskunnille tarkoitetusta rahastosta 120–360 euron lainoja ja hankkineet hevosen, lampaita tai kanoja sekä rakentaneet kasvimaan, kaupan tai vuokrattavan huoneen. Yksi nainen käy tekemässä ruokaa vankilassa, toinen on puuseppä miehensä kanssa ja kolmas hankkii käytettyjä vaatteita ja myy niitä eteenpäin. Moni on maksanut lainan takaisin puolessa vuodessa.
Filantropian ja Maedotin yhteishanke sai ulkoministeriön tukea vuosina 2013–2015, jonka jälkeen Filantropia on jatkanut hankkeen loppuun viemistä omarahoitteisesti. Kuluva vuosi on hankkeen viimeinen ja sen aikana on muun muassa rakennettu osuuskuntien tontille kaivo, jonka avulla perheet saavat puhdasta vettä ja tontin pihaan on voitu istuttaa hedelmäpuita ja puuvillaa.
Hanke hyödytti yhteensä 500 naista, jotka osallistuivat koulutuksiin ja perustivat osuuskuntia, ja joista 71 % perusti oman pienyrityksen, sekä  1  500 lasta, jotka saavat nyt päivittäin ruokaa ja käyvät koulua, kun heidän perheillään on varaa koulupukuun ja koulutarvikkeisiin. Myös lähialueen asukkaat hyötyivät hankkeesta ja voivat nyt hankkia lapsilleen ravitsevaa jauhosekoitusta ja muita pienyritysten tuotteita
Vaihtoehtoja lähtemiselle
Kuusi vuotta jatkunut Filantropian ja paikallisen Soarta-järjestön naisten työllistymishanke Moldovassa päättyy tämän vuoden lopussa. Yritysideakilpailun kautta starttiapua oman yrityksen perustamiseen on saanut näinä vuosina 26 naista. Jokainen pienyrityksistä työllistää myös muita ihmisiä.
Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Moldova ei ole päässyt jaloilleen. Korruptio ja ihmiskauppa ovat arjen todellisuutta ja työttömyys yleistä. Ihmiset haaveilevat paremmasta elämästä ulkomailla. Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyötuella toteutettu hanke on tarjonnut lähtemiselle vaihtoehtoja.
Kaksi kolmevuotiskautta kestäneessä hankkeessa on tavoitettu satoja naisia erilaisten koulutusten kautta Sorocan läänin alueelta. Vuoden 2012 jälkeen on perustettu lukuisia eri alan yrityksiä, kuten maito- ja karjatiloja, mehiläistarhoja, marjaviljelmiä, kuljetusyritys ja kirjakauppa. Kuuden vuoden jälkeen ihmisissä tapahtunut muutos on näkyvää. Alussa ujosti seinänvieressä seisoneet naiset kertovat nyt ylpeinä, miltä tuntuu, kun on ensimmäisen kerran omaa rahaa.
Hanke hyödytti 300 yrittäjäkoulutuksiin osallistunutta naista ja miestä, joista 26 naista tuettiin yrittäjyydess. Myös sadan lapsen kotona  toimeentulo on nyt turvattu, sillä ainakin toisella vanhemmista on mahdollisuus pysyä kotimaassa ulkomaille töihin lähtemisen sijaan. Lisäksi 100 kyläläistä saavat tuloja naisyrittäjien palkatessa heitä   avuksi maatalousyrityksiinsä.
Lue lisää Etiopian ja Moldovan hankkeistamme uusimmasta lehdestämme:  https://filantropia.fi/2-2017