Radio-ohjelmilla turvaa tyttöjen koulutielle

Teiniraskaudet ja lapsiavioliitot ovat yleistyneet Ugandassa ja Keniassa pandemian aikana. Suurimpana syynä tähän on koulujen sulkeminen taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Yläkoulut ovat molemmissa maissa siirtomaahistorian mallilla lähinnä sisäoppilaitoksia, jolloin koululaiset asuvat tiukassa valvonnassa koulujen asuntoloissa loma-aikoja lukuun ottamatta. Sikäli poikkeusolojen arki kotikylässä on ollut turvattomampaa. Lapsiavioliittojen yleistyminen on pikaratkaisu sekä teiniraskauksiin että köyhyyteen. Perheiden taloudellinen tilanne on tiukentunut ja antamalla tytär vaimoksi, perhe saa myötäjäisiä. Tämä on usein myös kyläpäälliköiden neuvoma ratkaisu perheiden kiusalliseen tilanteeseen.

Joulupaastokeräyksen tuotto käytetään tänä vuonna terveyskasvatuksen lisäämisen Filantropian hankealueilla Ugandassa ja Keniassa. Pandemia jatkuu molemmissa maissa, eikä esimerkiksi Nyerin hiippakunnassa ole piispa Neofitoksen mukaan tietoakaan mahdollisista rokotuksista. Sen vuoksi aiheen käsittelyä esimerkiksi äitiliiton naisten tapaamisissa sekä papiston päivillä pitää vielä miettiä. Turvallisia kokoontumisia on mahdollista järjestää ehkä vasta vuoden loppupuolella. Filantropia suunnittelee kuitenkin molempien maiden yhteistä avainhenkilöiden etäkoulutusta keväälle 2021. Alkuvaiheessa koulutusta suunnataan aikuisille.

Ugandassa Filantropian paikallinen kumppani URI-GL (United Religious Initiative – Great Lakes) tuottaa pandemia-aikana radio-ohjelmia, joissa perheet saavat esittää kysymyksiä ja paikalla on vastaamassa terveydenhuollon asiantuntijoita. Tarkoituksena on puhua mahdollisimman konkreettisesti mm. lapsiavioliiton riskeistä. Alaikäisten raskauksiin liittyy usein paljon komplikaatioita, jotka vammauttavat tytön loppuelämäkseen. Vastaamassa on myös juristeja, jotka puhuvat lapsen oikeudesta koulunkäyntiin ja kuinka laki sallii myös raskaana olevan tytön paluun takaisin kouluun. Aihe on esillä vuoden aikana myös muissa tapaamisissa Jinjan ja Mayugen alueella, kunhan eri ryhmiä pystytään kutsumaan koolle. Filantropia on tukenut vuosia URI-GL:n työtä naisten omistusoikeuksien edistämiseksi ja sen vuoksi tämäkin viesti tavoittaa niin alueen naisia kuin myös uskonnollisia johtajia ja kyläpäälliköitä, joilla on arjen tasolla kylissä paljon valtaa.

Kansalaisjärjestöt molemmissa maissa jakavat huolen tyttöjen tilanteesta. Kriisiajat koettelevat aina pahiten niitä, jotka muutenkin ovat heikoimmassa asemassa. Keniassa koulut saivat avata ovensa vuoden vaihteessa ja myös Ugandassa odotetaan ilmoitusta kouluihin palaamisesta. Molemmissa on riskinsä, mutta myös opiskelun kannalta koulujen avaaminen on parempi ratkaisu. Etäkoulun pitäminen kun jäi vanhempien vastuulle, koska esimerkiksi teknistä välineistöä yhteyden pitoon oppilaiden ja opettajien kesken ei ole ollut käytettävissä.

Samankaltaiset artikkelit