Pandemian raskauttamat

Ugandan tyttöjen turvallinen elintila kutistui vuonna 2020. Viruksen aiheuttama pandemia sulki koulut ja sisäoppilaitoksissa asuneet tytöt lähetettiin kotiin. Koti ei kuitenkaan ollut aina turvallinen paikka, koska poikkeuksen poikkeukset muuttivat arkea myös siellä. Teiniraskaudet ovat yleistyneet hälyttävästi, mistä seuraa lapsiavioliittoja ja monenlaisia murheita.

Filantropian Ugandan kumppani kokosi Jinjan ja Mayugen alueelta paikalliset yhteyshenkilöt pohtimaan tilannetta Kampalan toimistolle. Viestit kylistä ovat toinen toistaan surullisempia. Hallitus on julkisesti ”armahtanut” pandemian aikana raskaaksi tulleet koulutytöt, jolloin heillä on muodollinen lupa jatkaa koulunkäyntiä. Tästä on kuitenkin vain vähän apua, koska käytännössä esimerkiksi opettajat häpäisevät odottavia tyttöjä puheissaan ja koulunkäynti muuttuu henkisesti liian raskaaksi.

Kaikki osallistujat kertoivat raiskauksista ja hyväksikäytöistä, joita muuttunut arki tekee liian helpoksi. Perheet joutuivat esimerkiksi lähettämään tyttäriään sukulaisten luokse tai naapureille, koska heillä ei ollut kotona tarpeeksi ruokaa.

Liikkumisrajoitusten aikana hallitus myös vaati, että markkinapaikoilla työkseen myyvät ihmiset pysyvät kojuillaan yötä päivää liikkumisen vähentämiseksi. Rajoitus mursi turvallisia perheyhteisöjä, koska aikuiset eivät palanneet illalla kotiin. Yhtä huonoja kokemuksia kertyi myös niistä esimerkeistä, joissa tytöt olivat myyjinä ja joutuivat jäämään markkinapaikalle yöksi tai kävelivät illan pimetessä kotiin.

Filantropian joulupaastokeräys 2020 kannettiin terveyskasvatushankkeisiin Ugandaan ja Keniaan. Ugandassa paikallisena kumppanina on United Religious Initiative -Great Lakes (URI-GL). Filantropia ja URI-GL ovat työskennelleet naisten omistusoikeuksien edistämiseksi Jinjassa ja Mayugessa vuosien ajan. Perinteisesti naiset ja tytöt on nähty osana miehen omaisuutta, jolloin tyttöjen oikeus esimerkiksi koulunkäyntiin ei ole itsestäänselvyys. Vanhat käsitykset ovat kuitenkin murtumassa ja esimerkiksi tyttöjen oikeutta yhtäläiseen perintöön on alettu kirjata testamentteihin.

Scroll to Top