Paastokeräyksellä koulutusta ja toimeentuloa Itä-Afrikan ortodoksisiin seurakuntiin

Filantropian suuren paaston keräyksen tuotto käytetään lasten, nuorten ja naisten koulutukseen ja perheiden toimeentulon vahvistamiseen Keniassa, Burundissa ja Ruandassa. Helmi-maaliskuun seurantamatkalla Keniassa ja Ruandassa sovittiin Filantropian lähivuosien työstä eri hiippakunnissa. Pääpainotus on koulutuksessa ja papiston perheiden toimeentulon vahvistamisessa.

Barnabaksen orpokoti 2

Pyhän Barnabaan orpokoti Keski-Keniassa on tuttu monelle ortodoksille facebookin kautta. Päiväkoti- ja alakouluikäiset lapset laulavat videoilla ja isä Methodious kertoo orpokodin ja sen yhteydessä olevan koulun kuulumisia. Filantropia tukee 165 lapsen orpokodin yhteydessä olevaa koulua. Osa alakoulun opettajista on orpokodin omia kasvatteja. Orpokodissa on majoitustiloja ainoastaan muutamalle lapselle, joten suurin osa lapsista elää sijoitettuina lähiseudun perheisiin. Lapsista noin 30 prosenttia on hiv-positiivisia.

Kenian pääkaupungissa Nairobissa Filantropia jatkaa Pyhän Clementin koulun nuorisotyön tukemista. Rehtori Virginia Gathonin luotsaamat ja loma-aikoina toteutetut kurssit ovat olleet suosittuja Rirutan slummialueella.

&shy –Tavallisesti meitä on paikalla 80–100. Olemme tämän alakoulun entisiä oppilaita ja lisäksi olemme tuoneet mukana ystäviämme seurakunnasta ja omasta naapurustosta, kertoo 19-vuotias Jacques Kiza.

–Parasta on ollut, kun olemme puhuneet ihmissuhteista nuorten ja vanhempien tai opettajien sekä nuorten itsensä kesken. Olemme harjoitelleet tunteiden hallitsemista silloin, kun olemme vihaisia ja sitä, miten stressi ja kavereiden painostus vaikuttavat meihin. Aiheina on ollut myös päihteiden käyttö ja mitä haittaa esimerkiksi huumeista on.

Pappien vaimoista yrittäjiä

Papiston palkat ovat olleet Keniassa haasteena pitkään, koska kirkko ei pysty maksamaan papeille säännöllisesti elämiseen riittävää palkkaa. Uusissa hiippakunnissa Nyerissä ja Kisumussa ratkaisuja vanhaan ongelmaan on mietitty monelta taholta. Uutena ajatuksena on pappien vaimojen pienyritystoiminta, jota Filantropia tukee erityisesti Kisumun hiippakunnassa. Vastaavaa toimintaa on myös Nyerin alueella, jossa äitiliiton naisryhmillä on jo lehmiä ja sikoja karjankasvatukseen liittyvissä hankkeissa.

Maataloushankkeiden tukeminen on Keniassa luontevaa, sillä yli 70 prosenttia saa edelleen toimeentulonsa maataloudesta. Parhaimmassa asemassa ovatkin perheet, joilla on entuudestaan maapala kotinsa yhteydessä.

Kummassakin hiippakunnassa papiston vaimoille eli papadioille lahjoitetaan muutamia yrityskoulutusstipendejä. Kisumun hiippakunnassa järjestetään lisäksi huhtikuun lopussa nelipäiväinen seminaari, jossa aiheina ovat esimerkiksi ortodoksisuus afrikkalaisen naisen elämässä, kirkon opetukset avioliitosta ja perhe-elämästä sekä pienyritystoiminta perheiden toimeentulon parantamisessa. Seminaariin odotetaan ainakin tuhatta naista.

Nyerissä Filantropia tukee hiippakuntaa myös pellon hankinnassa. Tarkoituksena on, että pääosa maissisadosta annetaan paikalliselle Loberen koululle ja osa myydään, jotta hiippakunta saisi tuloja. Suomalaisten lähettien Lobereen perustaman alakoulun kouluruokailun varmistaminen on ollut pitkään osa Filantropian työtä Keniassa.

Uusia ideoita Ruandasta

DSC 0255 2Burundin ja Ruandan hiippakunnan piispa Innocentios vieraili Suomessa kesällä 2015. Yhteistyötä uuden hiippakunnan tukemiseen on suunniteltu siitä asti. Yhteiskunnallinen tilanne Burundissa on edelleenkin hyvin levoton eikä maassa voi vielä vierailla. Ruandassa olot ovat rauhoittuneet parikymmentä vuotta sitten tapahtuneen massiivisen kansanmurhan jäljiltä. Vuonna 1994 henkensä menetti noin 800 000 ruandalaista.

Ortodoksinen kirkko kasvaa maassa hiljalleen. Pappeja on tällä hetkellä kolme ja kastettuja ortodokseja noin tuhat. Filantropia tukee Ruandassa kirkon nuorisotyötä esimerkiksi seksuaaliterveyteen liittyvän koulutuksen osalta paikallisista seurakunnista tulleen toiveen mukaisesti. Seurakunnissa on huoli hiv:stä ja teiniraskauksista, jotka ovat monessa kylässä hyvin yleisiä.

Burundissa Filantropia tukee yläkoulun rakentamista yksityiseltä lahjoittajalta tähän tarkoitukseen saatavalla tuella. Burundi ja Ruanda jaetaan todennäköisesti omiksi hiippakunnikseen Aleksandrian patriarkaatin synodissa ensi kesänä.

///

Filantropian suuren paaston keräys on käynnissä pääsiäiseen asti. Osallistumalla keräykseen mahdollistat Itä-Afrikan ortodoksisten kirkkojen työn jatkumisen alueen taloudellisista ja yhteiskunnallista haasteista huolimatta ja tuet seurakuntien työtä Keniassa, Burundissa ja Ruandassa.

Keräystili: FI53 5480 0520 0233 08, viite 12551.

Lisätietoa:&nbsp www.filantropia.fi

Keräyslupa POL-2015-11267. Koko Suomi Ahvenanmaata lukuun ottamatta. 4.1.2016–31.12.2017. Kerätyt varat käytetään Filantropian kansainvälisiin diakonia-, lähetys- ja kehitysyhteistyöhankkeisiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top