Naiset nostavat perheitään ylös köyhyydestä Etiopiassa

Emabet, 28, keskustelee naapurin rouvan kanssa päivän kuulumisista. Hän on ollut onnekas ja päässyt naisryhmän mukana perustamaan osuuskunnan. Kaikki osuuskunnan naiset ovat säästäneet vähistä varoistaan aloittaakseen oman pienyrityksen. Emabet antaa naapurilleen neuvoja, miten päästä alkuun.

Emabet sai säästöjään vastaan lainan osuuskunnalta, yhteensä 72 euroa, jonka hän sijoitti sipuleihin. Paikallisilta tiloilta ostetut sipulit hän möi torilla ja osti taas voitoilla lisää sipuleita ja lyhensi lainaa.

Sipulinmyyjä Etiopia

”Koulutusten avulla opin ymmärtämään säästämisen ja talouden suunnittelun merkityksen”, Emabet sanoo. ”Nyt tiedän, miten tulot ja kulut arvioidaan etukäteen ja osaan suunnitella pienyrittämisen laajentamista.”

Emabet alkoi myydä suurempia eriä kaupungissa ja sai maksettua lainan takaisin. Iso huoli on pois harteilta, sillä kolmilapsisen perheen isä on vankilassa ja Emabet on yksin vastuussa lapsista. Perhe voi nyt paremmin, kun rahaa riittää jokapäiväiseen ja ravitsevaan ruokaan.

Sisay, 32, perusti vaatimattoman kotinsa yhteyteen sekatavarakaupan, jossa hän myy viljaa, injera-leipää, virvokkeita ja hiiltä. Ison tien varrella myyntiä on riittänyt ja hän on pystynyt maksamaan 60 euron lainan takaisin osuuskunnalle. Sisay vastaa nyt perheen toimeentulosta, sillä hänen miehelleen töitä riittää harvakseltaan rakennustyömailla.

Kahvila Etiopia

Sisayn sekatavarakaupan yhteydessä voi nauttia päiväkahvit.

Vaatteiden myyjä Etiopia

Emabetilla, 35, on viisi lasta. Hänen miehensä on työtön ja perheen ainoat tulot saadaan Emabetin torilla myydyistä vaatteista. ”Vasta osuuskunnan koulutusten kautta olen oppinut säästämään ja laskemaan kaupankäynnissä tarvittavia asioita. Olen saanut vapauden, ja mikä tärkeämpää, sisäisen rauhan.”

Filantropian ja Maedotin yhteinen hanke tähtää lasten ruokaturvan parantamiseen työllistämällä perheiden äidit ja opettamalla heidät valmistamaan ravitsevaa ruokaa vähistä aineksista. Loppuvuoden aikana uudet naisryhmät kouluttautuvat markkinointiin, pienyrityksen perustamiseen ja pieneläinten hoitoon liittyvissä asioissa. Batun kaupunkiin, Oromian alueelle sijoittuva hanke saa ulkoministeriön kehitysyhteistyötukea ja jatkuu vuonna 2015.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top