Mitä dekolonisaatio on käytännössä?

Otsikon kysymystä on pohdittu huolella Helsingin Diakonissalaitoksen koordinoimassa Partnering for Change -hankkeessa (PARC), jossa myös Filantropia on mukana. Kansalaisjärjestöille ja suomalaisille yrityksille suunnattu hanke on haastanut koulutusten ja maapäivien kautta todella havaitsemaan aikansa eläneitä toimintamalleja.

Kansalaisjärjestöiltä kysyttiin keväällä 2023, mitä dekolonisaatio niille merkitsee ja käydäänkö aiheesta keskustelua. Kyselyn tulokset antoivat osviittaa, että monin paikoin asiasta puhutaan jo, mutta yhtä lailla on tarvetta koulutuksille, käsitteiden läpikäymiselle ja uudistavien esimerkkien jakamiselle.

Miten esimerkiksi viestintä ja varainhankinta korostavat yhä valkoisten länsimaalaisten pelastajaroolia ja vahvistavat eriytymistä ja miten tätä vyyhteä pitäisi lähteä purkamaan? PARC kutsui australialaisen June Stewardin pitämään kolme etäkoulutusta erityisesti varainhankinnan dekolonisaatiosta. Aihe selvästikin kiinnosti suomalaisia järjestöjä ja julkista sektoria, sillä ilmoittautuneita ja osallistujia riitti jokaiseen koulutukseen 60-100. Voit lukea lisää teemasta hankkeen sivulta: How organisations can support decolonising fundraising narratives (hdl.fi).

Maakohtaiset tapahtumat ovat olleet joka vuosi erityisen kiinnostuksen kohteita, koska silloin on aikaa keskittyä tarkemmin kunkin maan tilanteeseen. PARCia edeltäneessä KYMPPI-hankkeessa pidettiin Somalia-, Kenia-, Nepal- ja Tansania-maapäivät. PARC jatkoi toteuttamalla Uganda– ja Nigeria-maapäivät.

Keväällä 2024 PARC lanseerasi kilpailun, jossa pyydettiin esimerkkejä stereotypioita purkavasta tavasta nähdä Afrikka. Samaan aikaan käynnistettiin yhteistyö Dentsu-mainostoimiston kanssa, joka toteuttaa hankkeen kanssa valtakunnallisen viestintäkampanjan. Kilpailun ja viestintäkampanjan tuotoksiin pääsemme tutustumaan syksyllä 2024.

Scroll to Top