Ostoskorisi on tyhjä!
Pienen perheen apuna
Joulupaastokeräyksen lahjoituksilla on tehty pieniä ihmeitä Ugandassa. Yhtenä tavoitteena on ollut tukea teiniäitien toimeentulon parantamista Jinjan ja Mayugen alueella. Helmikuussa pidetylle kurssille osallistui parikymmentä tyttöä vauvojensa ja huoltajiensa kanssa.
Joulupaastokeräykseen “Elämänlanka” lahjoitettiin 15 000 euroa. Lahjoitukset käytetään Filantropian Ugandan työn lisäksi Syyrian ja Etiopian hankkeiden naistyöhön. Erityisesti painotus on ammatillisessa koulutuksessa ja vertaistuessa arjen saamiseksi raiteilleen.
Ugandassa kurssilaiset opettelivat leipomaan ja paistamaan tsapatia, samosaa, munkkeja ja muita suolaisia ja makeita herkkuja, joita olisi helppo myydä ohikulkijoille omasta kioskista. Samalla puhuttiin säästämisestä ja monen tytön haaveista päästä takaisin kesken jääneeseen yläkouluun. Kurssin päätyttyä tytöt saivat työvälineitä sekä starttirahan, jonka turvin myyntitoimintaa on mahdollista aloittaa.
Teiniäitien ja alaikäisten avioliittojen määrä kasvoi Ugandassa moninkertaisesti pandemian aikana. Pitkä parin vuoden koulusulku pudotti liian monta tyttöä pois koulutieltä. Sisäoppilaitosten turvasta kotiin palanneiden tyttöjen asema on ollut hankala. Yht’äkkiä kotona oli lisää suita ruokittavana ja samaan aikaan maan talous kärsi suluista. Yhtenä ratkaisuna rahojen hupenemiseen käytettiin tyttöjen antamista vaimoiksi myötäjäisiä vastaan. Muuttuneet olosuhteet lisäsivät myös seksuaalista väkivaltaa sekä insestiä.
Virallisesti maan presidentti on julistanut “yleisen armahduksen” pandemian aikana raskaaksi tulleille koulutytöille, jolloin he saavat palata kouluun. Todellisuus on kuitenkin julma, koska opettajat pilkkaavat avoimesti teiniäitejä eikä koulumaksuihinkaan oikein riitä rahaa, vaikka sisua palata koulunpenkille olisikin.
Osa tytöistä saapui kurssipaikalle Mayugeen oman äitinsä kanssa, mutta paljon oli myös niitä, jotka raskauden paljastuttua oli ajettu pois kotoaan. Alueella kun vaikuttaa hyvin tiukka vapaisiin suuntiin kuuluvan kristillinen kultti, jonka oppien mukaan sekä tyttö että syntyvä lapsi ovat tuomittu syntisiksi ilman anteeksiantoa.
Kotoa ajettu tyttö pääsee parhaimmassa tapauksessa osaksi lapsensa isän kotia tai sitten muiden sukulaisten tai naapurien luokse asumaan. Uutena riskinä ovat kuitenkin uskonnollisiin fundamentalisteihin kuuluvat tahot, jotka värväävät epätoivoisia tyttöjä taistelijoiksi. Tytön mukana tuleva lapsi on lisäbonuksena, koska hänestä saa kasvatettua nopeasti lapsisotilaan.
Filantropian kumppanijärjestönä Ugandassa on URI-GL (United Religious Initiative – Great Lakes). Järjestö keskittyy mm. naisiin kohdistuvan syrjinnän vähentämiseen ja naisten omistusoikeuksiin liittyvien ongelmien ratkaisemiseen.
Järjestö on hankkinut Mayugesta pienen tontin toimintakeskukselle, jossa esimerkiksi paikalliset koulutetut vapaaehtoiset voivat neuvoa naisia sekä järjestää erilaisia tilaisuuksia. Tarkoituksena on myös vuokrata tiloja esimerkiksi juhlia varten ja saada sitä kautta tuloja työn jatkamiselle.