21.3. Akatistos

Ylienkeli lähetettiin taivaasta tuomaan ilosanomaa Jumalansynnyttäjälle ja nähdessään Sinun, oi Herra, ruumiillistuvan, hän hämmästyi ja tervehti Neitsyttä ruumiittomien olentojen äänellä:
Iloitse Sinä, jonka kautta ilo koittaa iloitse, sillä Sinun kauttasi kirous poistuu.
Iloitse, langenneen Adamin pelastuksen kutsuja iloitse, Eevan murheenkyyneleistä vapauttaja.
Iloitse, korkeus, jonne ihmisajatus ei yllä iloitse, syvyys, jota enkelkatsekaan ei tavoita.
Iloitse, sillä Sinä olet Kuninkaan istuin iloitse, sillä Sinä kannat kaikkeuden kantajaa.
Iloitse, auringon nousun kointähti iloitse, lihaksitulleen Jumalan Äiti.
Iloitse Sinä, jonka kautta luomakunta uudistuu iloitse Sinä, jonka kautta Luoja tulee lapsukaiseksi.
Iloitse, Morsian, aviota tuntematon.
– Akatistos Jumalansynnyttäjälle, 1. iikossi
Viidennen paastoviikon lauantaina ortodoksisessa perinteessä vietetään Akatistoksen lauantaita, jolloin muistellaan Kaikkein pyhimmän Jumalanäidin ylistys-ikonia, joka tunnetaan myös nimellä Dionysion Jumalanäiti tai Jumalanäidin akatistos -ikoni.
Akatistokset ovat hymnejä, jotka on omistettu jollekin Pyhän Kolminaisuuden persoonalle, pyhälle henkilölle, asialle tai tapahtumalle. Kun nimitystä “akatistos” käytetään ilman muita määreitä, se viittaa yleensä tänään laulettavaan akatistokseen Jumalansynnyttäjälle, jonka kirjoitti Romanos Melodokos Konstantinopolin selviydyttyä ihmeellisesti vihollisten hyökkäyksiltä 626 ja joka on vanhin laulettava akatistos-hymni.
Tavallisesti ehtoopalvelukseen, ehtoonjälkeiseen palvelukseen tai rukouspalvelukseen liittyvää akatistosta Jumalansynnyttäjälle luetaan ja lauletaan tänään myös aamupalveluksessa.
Tänään luukun videossa lauletaan yltä löytyvä ensimmäinen iikossi akatistoksesta Jumalansynnyttäjälle arabiaksi. Luukun kuva: Wikipedia.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *