22.3. Vesi

Suuren paaston viides sunnuntai on ortodoksisessa perinteessä omistettu Maria Egyptiläiselle. Maria oli vasta 12-vuotias ajautuessaan prostitutioiduksi. Protituutiolla itsensä elättäen hän eli 17-vuotta Aleksandriassa, ennen kuin yllättäen tielle osunut pyhiinvaeltajien laiva kantoi hänet mukanaan Jerusalemiin. Siellä, Kristuksen Pyhän Haudan kirkon ovella, jokin pysäytti Marian. Hänen elämänsä muuttui lopullisesti kun hän ymmärsi, ettei kirkosta häntä pois pitänyt suinkaan väkijoukko vaan Herra.
”Jumala oli pysäyttänyt egyptiläisen ilotytön, joka ei tiennyt uskonnosta mitään ja näytti elävän mahdollisimman kaukana Jumalasta. Kun Jumala tutki hänen sisimpäänsä, hän näki kauniin sielun, jota poltti suuri kaipaus. Hän tiesi, että sisimmässään Maria halusi ja kaipasi paljon suurempaa rakkautta kuin mitä rahalla ostetaan ja myydään. Tuon rakkauden tähden hänet pysäytettiin”
-Munkki Serafim, Tie Ylösnousemukseen.
Maria lähti Juudean erämaahan, missä hän eli katumuksessa ja kilvoitteli 48 vuoden ajan eläen vain vedellä ja kasveilla, jotka sattui kuivan hiekan keskeltä löytämään. Hän eli yksin Jumalaa varten, kunnes nukkui pois yhä erämaan ympäröimänä. Maria Egyptiläinen on esimerkki siitä, että katumuksen tie ei koskaan tule valmiiksi, mutta juuri siksi ihmisen on tehtävä parhaansa sitä eteenpäin kulkeakseen virtaavan veden lailla alati muuttuen ja kasvaen.
Erämaassa suurimman osan elämästään, Jumalan ja veden varassa eläneen Marian muistopäivä sijoittuu osuvasti tänä vuonna samaan ajankohtaan YK:n Maailman vesipäivän kanssa. Kansainvälisessä juhlapäivässä muistutetaan veden merkitystä elämän lähteenä, mutta samalla myös kiistojen synnyttäjänä. Puhdas vesi on jokaisen ihmisen perusoikeus, mutta silti sen saatavuus on monilla alueilla vaikea, jos ei jopa olematon. Vuodesta 1992 vietetyn päivän teemana on tänä vuonna kestävä kehitys ja sen tunnuslause kuuluu: Vettä elämää varten (Water for Life).
Lisää päivästä voit lukea YK-liiton sivuilta. Linkki.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top