Ostoskorisi on tyhjä!
Työ jatkuu Syyriassa
Kuvat Syyrian sodasta ja vallatuista kaupungeista tulevat vastaan kaikissa uutisissa. Samaan aikaan kun toiset juhlivat vallankumousta, toisilla on pelko tulevasta. Kukaan ei tiedä millainen uusi aika maassa on alkamassa yli 14 vuotta kestäneen sodan jälkeen. Päättyykö sotiminen lopultakin vai alkaako uusi sorron aika, jossa kristittyjen ja muiden vähemmistöjen sekä naisten elintila kutistuu olemattomiin?
Filantropian joulupaastokeräys kannetaan Antiokian ortodoksisen patriarkaatin kanssa tehtävälle naistyölle Syyriassa. Työ väkivaltaa kokeneiden auttamiseksi jatkuu, vaikka valtion johto vaihtuisikin. Tarve on todennäköisesti entistä suurempi, kunhan jonkinlainen arki alkaa uudestaan.
Patriarkaatista kerrottiin viikonloppuna, että humanitaarinen työ keskeytettiin toistaiseksi turvallisuussyistä, mutta tauko kesti vain pari vuorokautta ja avustustyö jatkuu.
Yksi paikallisen kumppanin vahvuuksista on ollut valtava rekisteri avuntarvitsijoista. Viime päivien levottomuuksiin liittyen huoli kerätyistä tiedoista on nähty myös riskinä. Damaskoksesta kuitenkin kerrotaan, että kerätty tieto on turvassa. Lisäksi eri puolilla maata olevien toimipisteiden kannettavat tietokoneet ja muu arvokas irtain on saatu pääosin talteen.
Tilaa kristityille
Antiokian ortodoksinen patriarkaatti työskentelee Syyriassa Laupiaan Samarialaisen mallilla. Tarkoituksena on palvella apua tarvitsevia kyselemättä sukupuolta, väriä, rotua tai uskontoa. Se on avannut ovia tehdä humanitääristä työtä ympäri maata. Samaan aikaan kristilliset symbolit ovat avoimesti näkyvissä, koska patriarkaatissa toivotaan, että Syyriassa olisi kristityille tilaa myös tulevaisuudessa.
Diakoniatyötä kärsivien auttamiseksi on tehty sodan alusta asti. Luottamusta eri uskontoihin kuuluviin pidetään yllä esimerkiksi kertomalla avoimesti mistä jokaisessa hankkeessa on kysymys. Tavoitteena on hälventää epäilystä käännyttämisestä.
Usein yhteisöillä on pelko myös naisten arkaluontoisten tietojen leviäimisestä eteenpäin. Varsinkin seksuaalinen väkivalta on äärimmäisen leimaavaa ja sen vuoksi naiset mieluummin vaikenevat. Traumaattisten kokemusten käsitteleminen vertaistukiryhmissä ja psykologien kanssa rikkoo naisten ympärille kertynyttä syyllisyyttä ja parhaimmassa tapauksessa auttaa uhria näkemään itsensä selviytyjänä.
Rahoitusta 2028 saakka
Filantropian ensimmäinen nelivuotinen hanke Damaskoksen ympäristössä päättyy vuoden vaihteessa. Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoista pääosin tuetussa hankkeessa väkivaltaa kokeneet pienten lasten äidit ovat saaneet psykososiaalista tukea, ammatillista koulutusta, työvälineitä ja keinoja päästä elämässä eteenpäin. Monessa perheessä vastuu toimeentulosta on juuri heidän harteillaan.
Ensimmäinen hankerahoitus saatiin vuosille 2021-2024. Uusi hanke vuosille 2025 – 2028 käynnistyy ensi vuoden alussa tai heti kun se on mahdollista. Vallankumous ja levottomuudet saattavat viivästyttää uuden kauden aloittamista Damaskoksen ja Haman kaupunkien ympärillä, mutta usko tarpeellisen työn jatkamiseen on luja. Haman kaupunki valittiin uuteen hankesuunnitelmaan sen vuoksi, että kevään 2023 maanjäristys teki alueella ihmisten elämästä entistä hauraampaa. Jokainen levottomuus, olipa se luonnonmullistus tai ihmisen tekemää, kasvattaa naisten turvattomuutta.
Tarkkaa raportointia
Filantropian ja Antiokian ortodoksisen patriarkaatin hanke koskettaa tuhansia ihmisiä, vaikka joillakin pienemmillä kursseilla on kerrallaan paikalla vain kymmeniä naisia. Kuitenkin jo pelkästään jatkorahoituksen saaminen kertonee siitä, että tulokset ovat olleet hyviä. Naiset haastatellaan ennen osallistumista ja myös jälkeenpäin. Heidän omien arvioidensa mukaan hankkeesta on ollut apua ja hyötyä. Lisäksi Filantropian työntekijä seuraa työtä paikan päällä ainakin kerran vuodessa ja virallisten raporttien lisäksi yhteyttä pidetään muutenkin pitkin vuotta.
Väkivalta, joka tapahtuu kotona, kuulusteluissa, kotietsinnöissä tai pakomatkalla, koska kaikki hankkeen naiset ovat maan sisäisiä pakolaisia, on samaa tarinaa sodasta. Sota jatkuu usein myös uusien seinien sisällä, jos miehet palaavat takaisin rintamalta.
Hankkeessa naiset saavat tukea ryhmissä ja yksityisesti. Vertaistuki auttaa jo siihenkin, ettei ihminen jää murheineen yksin. Psykologien, psykiatrien ja muiden lääkäreiden luokse pääsemisestä he voisivat ilman hanketta vain haaveilla. Vuosittain osa tarvitsee leikkaushoitoa väkivallan jälkien korjaamiseen olipa kyse sitten siitä, ettei henki kulje enää rikki hakatun nenän kautta tai virtsarakko on repeytynyt. Samalla lailla rikottu mieli tarvitsee joskus osastohoitoa.
Osa naisista pääsee mukaan ammatillisille kursseille, joilta on valmistunut ompelijoita, kampaajia, meikkaajia ja erilaisia käsityöläisiä kuluneiden vuosien aikana. He saavat myös todistuksen ja työvälineet, joilla uutta työtä voi tehdä kotona. Pienten lasten ja kulttuuristen paineiden vuoksi kaikki ammatit ovat sellaisia, joita voi tehdä kotona.
Joulupaastokeräys jatkuu samaan aikaan, kun uutiset kertovat vallan vaihtumisesta Syyriassa. Keräysjulisteessa yksi hankkeessa mukana olleista naisista katsoo peiliin. Kuvassa näkyy jotakin kokonaista ja kaunista. Antiokian ortodoksisesta patriarkaatista tulee viesti: “Toistaiseksi kaikki hyvin. Teemme mitä voimme ja loppu on Luojan käsissa!”.
Joulupaastokeräykseen voi osallistua tekemällä lahjoituksen Filantropian keräystilille FI53 5480 0520 0233 08, OKOYFIHH, viite 13482, MobilePaylla 33867 tai Filantropian lahjoitussivulla.
Keräyslupa RA/2022/1620 on voimassa koko Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kerätyt varat käytetään Filantropian kehitysyhteistyöhankkeeseen Syyriassa.