Teemat

Filantropian toiminnassa painottuu kolme teemaa, joiden toteutumista tarkastellaan yhteistyössä kumppaneiden ja paikallisyhteisöjen kanssa. 
KRISTILLINEN TODISTUS JA PALVELU
Yhteisöllisyys ja rauha
”Veljet, mitä hyötyä siitä on, jos joku sanoo uskovansa mutta häneltä puuttuvat teot? Ei kai usko silloin voi pelastaa häntä? Jos veljenne tai sisarenne ovat vailla vaatteita ja jokapäiväistä ravintoa, niin turha teidän on sanoa: “Menkää rauhassa, pitäkää itsenne lämpimänä ja syökää hyvin”, jos ette anna heille mitä he elääkseen tarvitsevat. Näin on uskonkin laita. Yksinään, ilman tekoja, se on kuollut.” Jaak. 2:14–17
Filantropian toiminta perustuu kristillisiin arvoihin. Paras todistus lähimmäisenrakkaudesta on rukous kärsivän puolesta ja pyrkimys helpottaa kärsivän ihmisen elämää.
Kristillinen todistus ja palvelu näyttäytyvät maailmassa yhteisöllisyyden arvostamisena, ihmisten kunnioittamisena ja rauhan rakentamisena. Rauhan rakentaminen tarkoittaa Filantropian työssä asennetta, jolla lähestymme ihmisiä ja kumppanikirkkoja ja -järjestöjä yhteistyömaissa. Rauhan rakentaminen näkyy myös Filantropian tukemien hankkeiden painotuksissa.
IHMISARVO
Gender ja ihmisoikeudet
“’Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.’ Hän otti lapset syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä.” Mark. 10:14–16
Sosiaalinen sukupuoli eli gender tarkoittaa sitä, mitä naisena tai miehenä oleminen merkitsee tietyssä yhteisössä ja kulttuurissa, tiettynä historiallisena ajankohtana ja tietyssä elämänvaiheessa. Miesten ja naisten, tyttöjen ja poikien sosiaalista sukupuolta määräävät siis monet eri tekijät ja se on jatkuvassa muutoksessa. (Kepa ry)
Ihmisten välinen tasa-arvo, ihmisoikeuksien toteutuminen ja syrjinnän vastustaminen ovat kulmakiviä Filantropian työssä. Työ keskittyy naisten ja lasten ihmisoikeuksien parantamiseen, koska he ovat erityisen haavoittuvia.
Filantropia lähestyy ihmisoikeuksia yhteisöjen kautta. Ihmisoikeudet eivät ole vain yksilön oikeuksia, vaan ne liittyvät yhteisöjen hyvään elämään. 
LUOMAKUNTA
Ympäristö ja ilmasto
”Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Jumala katsoi kaikkea tekemäänsä, ja kaikki oli hyvää. Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä.” 1.Moos. 1:1,31 2.Moos. 1:15
Maailmankaikkeus on Jumalan luoma ja luonto on ihmisen huolenpidon alainen. Luomakunnan vahingoittaminen on synti, joka erottaa ihmisen Jumalasta. Ihmisen kyvyttömyys varjella luomakuntaa on johtanut maailman tuhon partaalle. Ekologiset ongelmat kertovat karua kieltään ihmisen hengellisestä terveydentilasta ja omastatunnosta. 
Kirkko kutsuu meitä luopumaan siitä, mikä ei ole meille välttämätöntä. Kirkko antaa ihmiselle myös tehtäväksi siunata kaiken, minkä olemme saaneet Jumalalta. Eukaristisen toiminnan kautta luomakunnasta tulee ihmisen ja Jumalan välisen yhteyden salaisuus. 
Filantropia on sitoutunut mahdollisimman vähän ympäristöä ja ilmastoa vahingoittavaan toimintaan. Filantropia korostaa ekologisesti vastuullista asennetta ja etsii sellaisia hankkeita, jotka tukevat kirkollisten toimijoiden voimaantumista ilmastoon ja ympäristöön liittyvissä kysymyksissä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top