Talvi kurjistaa pakolaisten oloja Syyriassa ja naapurimaissa

Syyriaan on viime viikkoina saapunut talven koleus. Pakkaset, runsaat lumisateet ja hyytävät tuulet ovat asettaneet tuhansien ihmisten elämän uuteen vaaraan. Pakolaisuudessa elävät äidit yrittävät epätoivoisesti pitää pienet lapsensa lämpiminä ja suojassa rajuilta talvi-ilmoilta.

Monet pakolaiset elävät pommituksista kärsineissä taloissa, joissa ei ole ikkunoita eikä ovia, tai väliaikaisissa suojissa, joissa ei ole lainkaan lämmitystä. Filantropian yhteistyöjärjestö IOCC (International Orthodox Christian Charities) on vastannut talviolojen pahentamaan tilanteeseen jakamalla 600 lapselle villa-asuja.

Asut on tehty vuonna 2013 IOCC:n ja Antiokian patriarkaatin (Greek Orthodox Patriarchate of Antioch and All the East – GOPA) aloittamassa ”Rahaa työstä” -koulutusohjelmassa, jota toteutetaan yhteistyössä paikallisten syyrialaisten yhteisöjen kanssa. Kesällä pidetyllä kurssilla naisille opetettiin käsityötaitoja ja kurssin osallistujat neuloivat nyt jaetut asut viime kesänä työllistymiskurssilla. Rahaa työstä -ohjelman tavoitteena on tukea Syyrian haavoittuvimmassa asemassa olevia perheitä taloudelliseen itsenäisyyteen.

Kursseilta saadut taidot tarjoavat mahdollisuuden saada elintärkeitä tuloja ja samalla lapset hyötyvät lämpimistä vaatteista. Työkykyiset ihmiset saavat mahdollisuuden ansaita elantonsa ja olla omavaraisia. Saaduilla tuloilla he voivat hankkia elämälle tärkeitä tuotteita, kuten vaatteita ja lääkkeitä. Koulutusten lisäksi IOCC ja GOPA tarjoavat villaa ja neuloja, joista naiset voivat tehdä huiveja ja housuja myös vastasyntyneille ja taaperoille.

Koulutusohjelma on tarjonnut tulonlähteen jo yli 1 500 työttömälle syyrialaiselle, jotka ovat joutuneet kamppailemaan elättääkseen perheensä läpi jo neljä vuotta kestäneen konfliktin. Mielekkäiden työmahdollisuuksien taloudellisten hyötyjen lisäksi myös psykologiset vaikutukset ovat huomattavat.

Vuodesta 2012 asti IOCC on toimittanut humanitaarista apua ja toteuttanut omavaraisuutta tukevia ohjelmia 2,4 miljoonalle syyrialaiselle, kohdentaen avun kaikkein heikoimmassa asemassa oleville. Syyrian sisällä tehtävän työn lisäksi IOCC henkilökunta pyrkii vastaamaan kasvaviin pakolaisten tarpeisiin Jordaniassa, Libanonissa, Irakissa ja Armeniassa.

Tekstin pohjana olevan IOCC:n englanninkielisen artikkelin voi lukea täältä.

1-9-15-syria-winter-relief-photo1

Kuva/Photo: GOPA

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top