Papiston jatkokoulutusta Nanyukissa

Keniassa Nyerin ja Mount Kenyan hiippakunnassa järjestettiin toukokuussa papiston koulutuspäivät Filantropian tuella. Paikalle saapui lähes kaikki hiippakunnan 50 pappia. Koulutuspäivät olivat tarpeen vertaistukipäivinä pitkien välimatkojen hiippakunnassa. Monille tämä oli myös ensimmäinen tilaisuus verestää opintoja sitten Nairobin pappisseminaarista valmistumisen vuosikymmeniä sitten.

Koulutuspäivien sisällön suunnitellusta vastasivat vankalla ammattitaidolla pastori Cosmas Njoroge ja Evangelos Thiani. Opetukseen osallistuivat heidän lisäkseen rovasti Rauno Pietarinen ja ylidiakoni Andreas Salminen. Papisto saapui paikalle jo torstaina 9.5.

Yhtenä päivien aiheena oli katumuksen sakramentti, joten kaikki papit kävivät katumuksella ennen perjantaiaamun liturgiaa. Suurin osa papeista on päässyt katumuksen sakramenttiin viimeksi ennen papiksi vihkimistä, koska rippi-isiä on vähän. Piispa Neofitoksen ajatuksena oli se, ettei kukaan voi opettaa sellaisesta mitä ei itse ymmärrä.

&nbsp

Papiston päivien alla suomalaiset vierailivat piispa Neofitoksen kanssa myös Loberen alakoululla, jonka pihapiirin reunalla olevaa suomalaisten lähettien vanhaa kotitaloa remontoidaan parhaillaan. Tarkoituksena on saada hiippakunnalle vuokratuloja tyhjilleen jääneestä talosta.

Nyerin ja Mount Kenyan hiippakunnassa Keniassa on paljon suomalaisten ortodoksien jättämiä jälkiä. Vanhemman polven papisto muistelee nimeltä Maria Iltolaa, Siina Taulamoa, Anja Hakosta ja Siilien pariskuntaa. Mitä heille mahtaa kuulua? Samalla kerrataan mitä kaikkea suomalaiset lähetit ovat aikoinaan alueella tehneet.

Filantropian työ on rakentamista noille perustuksille, vaikka vuosituhat on toinen, sekä hiippakunnalla että suomalaisella järjestöllä on uusi nimi ja monta työntekijää ja työtapaa on ehtinyt vaihtua. Loberen koulun rehtorin huoneen seinällä on valokuvarivistössä arkkipiispan ja nykyisin hiippakunnan piispan vieressä presidentti Mauno Koivisto.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top