Paastokeräyksellä tukea lähetystyölle

Suuren paaston keräys juhlistaa Suomen ortodoksisen kirkon lähetystyön nelikymmenvuotista taivalta Itä-Afrikassa ja antaa tukensa Kenian, Burundin ja Ruandan ortodoksisten seurakuntien työlle.

Siina ja Maria ja lähFilantropian edeltäjä, Ortodoksinen Lähetys ry perustettiin vuonna 1977. Samana vuonna järjestön kaksi ensimmäistä lähetystyöntekijää – Siina Taulamo ja Maria Iltola (kuvassa) – lähtivät työhön Keniaan. Iltolan ja Taulamon jälkeen Keniassa on käynyt useita kymmeniä kirkkomme lähetystyöntekijöitä, joista osa on asunut maassa pidempään, osa vieraillut lyhyemmän aikaa. Kirkkoja ja kouluja on rakennettu ja jumalanpalveluselämää tuettu.

Vuosien varrella lähetystyön merkitys ja muodot ovat muuttuneet. Vuonna 2013 Ortodoksinen Lähetys ry yhdistyi toisen ortodoksisen järjestön, Ortaid:in kanssa ja syntyi Filantropia. Myös Kenian kirkko on kasvanut vuosikymmenten aikana yli miljoona ihmistä käsittäväksi uskonyhteisöksi, jolla on kolme hiippakuntaa ja kaksi paikallista piispaa.

Tänä päivänä Filantropian lähetystyö on yhteistyön tekemistä ja vastuun jakamista paikalliskirkkojen kanssa toistemme erilaisia kulttuureja kunnioittaen. Filantropia tukee Keniassa Nairobin pappisseminaaria ja Pyhän Clementin koulun nuorisotyötä sekä uusia Kisumun ja Nyerin hiippakuntia. Filantropia avustaa Keniassa stipendillä myös isä Evangelos Thiania (alla olevassa kuvassa oikealla), joka tekee väitöskirjatutkimusta Kenian ortodoksisen kirkon lähetystyöstä.

Yhdessä Valamon luostarin, Valamon konservatorion ja Valamon opiston kanssa Filantropialla on meneillään Keniassa ikonisilta-projekti, jolle kaivataan jatkoa. Projektin tarkoituksena on kannustaa afrikkalaisia synnyttämään oma ikonimaalausperinteensä ja saamaan eväät jatkaa maalaamista ja opettamista itsenäisesti.

Kenian työn rinnalle on tullut viime vuosina myös Burundin ja Ruandan hiippakunnan tukeminen. Aleksandrian patriarkaatin alaisuudessa toimiva hiippakunta sai ensimmäisen piispansa, ugandalaisen Innocentioksen (kuvassa keskellä) vuonna 2013. Toiminta on vasta alussa, mutta hiippakunta kasvaa jo kovaa vauhtia. Epävakaa yhteiskunnallinen tilanne tekee tällä hetkellä toimimisen haastavaksi erityisesti Burundissa.

 DSC5314pieniLähetystyön tukeminen Itä-Afrikassa onkin juuri nyt tärkeää, sillä paikalliset ortodoksikirkot ovat suurten haasteiden edessä. Kenian ortodoksinen kirkko on ollut viime aikoina tiukilla Kreikan ja Kyproksen talousvaikeuksien takia. Aiemmin Kenian kirkkoa tukeneet maat ovat joutuneet pienentämään avustuksiaan omien talousvaikeuksiensa takia. Tämä on vaikeuttanut esimerkiksi Nairobin pappisseminaarin toimintaa.

Filantropia on parhaillaan seurantamatkalla Keniassa ja Ruandassa. Tapaamisten pohjalta sovitaan suunta tulevien vuosien lähetystyölle. Keniassa yhteistyötarjouksia on saatu ainakin amerikkalaisen ortodoksisen lähetysjärjestö OCMC:n suunnalta.

Lähetystyö ei ole vain kaukaisissa maissa tapahtuvaa toimintaa, vaan se on osa jokaisen ortodoksin arkea. Lähetystyötä voi tehdä omalla esimerkillään omassa ympäristössään, mutta myös tukemalla Filantropian kautta kauempana asuvia lähimmäisiä.

Paastokeraysjuliste pieniOsallistumalla Suuren paaston keräykseen mahdollistat Itä-Afrikan ortodoksisten kirkkojen työn jatkumisen alueen taloudellisista ja yhteiskunnallista haasteista huolimatta ja tuet seurakuntien työtä Keniassa, Burundissa ja Ruandassa. Keräysaika 27.2.–16.4.2017.

Keräystili: FI53 5480 0520 0233 08, viite 12551.

Lisätietoa: www.filantropia.fi

Keräyslupa POL-2015-11267. Koko Suomi Ahvenanmaata lukuun ottamatta. 4.1.2016–31.12.2017. Kerätyt varat käytetään Filantropian kansainvälisiin diakonia-, lähetys- ja kehitysyhteistyöhankkeisiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top