Maaliskuussa 2011 pitkään jatkuneet poliittiset, kulttuuriset ja uskontokunnalliset ristiriidat konkretisoituivat Syyrian arabitasavallassa avoimiksi levottomuuksiksi ja väkivaltaisuuksiksi. Nopeasti yhteenotot kasvoivat ja muuttuivat sisällissodaksi, joka ravistelee maata edelleen. Levottomuudet ovat levinneet myös naapurimaihin, joissa kamppaillaan suurten pakolaismäärien kanssa. Taistelut ovat levittäytyneet myös Irakiin eikä rauhaa ole nähtävissä.
Kriisissä on mukana lukuisia osapuolia, joista suurimmat ovat Syyriassa presidentti Bashar al-Assadin joukot ja kapinallisryhmä FSA (Free Syrian Army) sekä islamististisista jihaditaistelijoista koostuva ISIS, joka on vallannut laajoja alueita myös Irakin puolelta. Näiden lisäksi mukana on lukuisia pienempiä kapinallisryhmiä ja länsimaisilla suurilla valtioilla on monilla myös oma intressinsä sodassa. Yhdysvallat on esimerkiksi osallistunut pommituksiin Syyriassa yhdessä valtion naapurimaiden kanssa.
YK:n pakolaisjärjestön (UNCHR) tilaston mukaan tammikuussa 2015 Syyrian ulkopuolella oli pakolaisia lähes 2,5 miljoonaa, jonka lisäksi maan rajojen sisällä pakolaisia oli lähes 7 miljoonaa. Lisäksi kriisistä on seurannut laajaa tuhoa maa-alueille, infrastruktuureille, yhteisöille, elinkeinoille ja maan tulevaisuudelle.
Filantropia toimii kriisin uhrien hyväksi yhteistyökumppani IOCC:n välityksellä. Syyrian pakolaisia voi tukea tekemällä lahjoituksen Syyria-keräykseen.
Kuva: IOCC