Joulupaastokeräyksen kohde innosti uusia lahjoittajia

Ugandassa vuosi sitten aloitettu naisten omistusoikeuksia edistävä hanke on tullut pikkuhiljaa tutuksi Filantropian tukijoille Suomessa. Myös uudet lahjoittajat ovat kiinnostuneet ihmisoikeuksien hyväksi tehtävästä työstä.

Joulupaaston aikaan marras-joulukuussa käytiin vuoden viimeisiä palaute- ja arviointikeskusteluja Jinjan ja Mayugen alueen kylien asukkaiden ja vastuunkantajien kanssa. Käsillä olevan hankkeen tavoitteet vaativat niin syvällistä muutosta, että vuosi on lyhyt aika. Tärkeintä on ollut herätellä paikallisia näkemään ja tunnistamaan naisten epäoikeudenmukainen tilanne, joka on lisäksi Ugandan perustuslain vastainen.

Muutoksen tekemisessä on lähdetty liikkeelle antamalla ääni heille, joiden oikeudet eivät toteudu, ja kokoamalla vastuunkantajat poliisista, hallinnosta, uskonnollisista ryhmistä ja perinteisen kulttuurin puolelta saman pöydän ääreen.

Samalla kun naiset ovat päässeet kertomaan toinen toistaan surullisimmista tapauksista, on tullut selväksi, että asioiden muuttaminen rauhanomaisesti ja yhteisöjä rakentavasti pitää tehdä viisaasti. Laki turvaa naisten aseman tiettyyn pisteeseen asti, mutta ei tunnista kaikkein mutkikkaimpia tilanteita. Myös moniavioisuus kristittyjen ja muslimien keskuudessa on yleistä alueella, mikä vaikeuttaa tasapuolisuuden toteutumista.

Hankkeen työntekijät valmistautuvat parhaillaan toisen hankevuoden toimintoihin. Vastuunkantajien kouluttamista jatketaan, paikalliset asukkaat saavat lakineuvontaa, naisten taloudellista asemaa ryhdytään tukemaan toimeentuloa kehittämällä ja kansainvälisen naisten päivän tienoilla kootaan kaikki yhteen naisten oikeuksien puolesta.

Filantropian kumppani Ugandassa on URI-GL (United Religions Initiative Great Lakes), jonka toiminnanjohtaja Despina Namwembe vierailee Suomessa toukokuun lopulla.

Joulupaastokeräykseen on lahjoitettu tähän mennessä yli 17&nbsp 000 euroa ja seurakuntien tilitykset jatkuvat tammi-helmikuun ajan. Ugandan hanketta voi tukea myös tekemällä lahjoituksen Filantropian tilille FI63 5480 0520 0164 35, viite 12289 (kehitysyhteistyö). Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top