Hyviä uutisia: Vesi virtaamaan Etiopiassa

Filantropia on rakentanut jo vuosikymmenen ajan kaivoja ja muita vesilähteitä Etiopiassa yhdessä paikallisten kanssa, jotta yhä useammalla ihmisellä olisi pääsy puhtaan veden äärelle.

P1018403

Etiopiaa vuodesta 2015 lähtien koetellut kuivuus on pahin 50 vuoteen ja yli 10 miljoonaa ihmistä oli viime vuonna välittömän avun tarpeessa. Kuivuus ajoi myös arviolta 700 000 etiopialaista maan sisäiseen pakolaisuuteen. Aliravitsemus on silmiinpistävää ja humanitaarista apua tarvitsevien määrä on moninkertaistunut. Eniten kuivuudesta kärsitään Pohjois-, Itä- ja Etelä-Etiopiassa eli Afarin, Amharan, Oromian, Tigrin ja Somalin alueilla.

El Niño-ilmiö ja vähäisiksi jääneet sateet ovat pahentaneet tilannetta. Kun sateita on lopulta tullut, ei vesi ole ehtinyt imeytyä rutikuivaan maahan, vaan se on aiheuttanut tulvia etenkin alankoalueilla. Tämän seurauksena sairaudet ovat levinneet aiempaa herkemmin ja huonot tai olemattomat terveyspalvelut ovat vaikeuttaneet ihmisten avunsaantia entisestään.

Filantropia välitti viime vuonna Etiopian ortodoksisen kirkon kehitysapukomission (EOC-DICAC) kautta 5&nbsp 000 euroa kriisiapua, jolla pystyttiin kohentamaan vesitilannetta Embahaztin kylässä Tigrin alueella. Alueen asukkailla oli suuria hankaluuksia saada riittävästi puhdasta juomavettä, vettä karjalle ja kasteluvettä pellolle. Yhteistyössä DICAC:n kanssa onnistuttiin rakentamaan jakelupiste, josta riittää puhdasta vettä kaikille alueen yli kolmellesadalle asukkaalle ja maanviljelyä pystyttiin jatkamaan.

Haik 11.3.2014

Filantropialla on kokemusta vesilähteiden rakentamisesta Etiopiaan jo yli kymmenen vuoden ajalta. Amharan alueella 2006–2015 toteutettu ulkoministeriön tukema Haikin maaseudun kehittämishanke paransi alueen vesi- ja ruokaturvaa, minkä vuoksi nyt käsillä oleva kuivuus ei ole vaikuttanut alueen ihmisiin yhtä rajusti kuin muualla maassa. Filantropian hankkeen ansiosta Amharan alueella tuhansilla ihmisillä on pääsy puhtaan veden ääreen ja vähemmän ihmisiä sairastuu vesiperäisiin tauteihin. Yli puolen hankkeessa mukana olleiden, eli lähes 10 000 ihmisen elinolot paranivat merkittävästi. Haikin hanke päättyi vuoden 2015 lopussa.

Haikin hankkeen lisäksi Filantropialla on ollut vähävaraisten ruokaturvahanke Oromian alueella Batussa, jossa perheiden hyvinvointia on parannettu kouluttamalla ja työllistämällä naisia. Filantropia on jatkanut niin ikään vuonna 2015 päättyneen kehitysyhteistyöhankkeen tukemista omarahoitteisesti ja tukee naisten osuuskuntia ja pienyrittäjyyttä tänä vuonna 15 000 eurolla. Hankkeessa ollaan parhaillaan rakentamassa naisten osuuskunnan tiluksille kaivoa, josta naiset saavat vettä perheilleen, viljelmilleen ja eläimilleen. Kaivon on määrä valmistua kesäkuun loppuun mennessä. Filantropia vierailee Etiopiassa syksyllä ja käy silloin katsomassa, miten kaivo ja tämän vuoden koulutukset ovat hyödyttäneet osuuskunnan naisia ja heidän perheitään.

Lisää Etiopian työstämme: https://filantropia.fi/missa/etiopia

///

Filantropia julkaisi vuoden 2016 lopulla&nbsp Hyviä uutisia 2017&nbsp -seinäkalenterin, jossa on järjestön toimintaan liittyviä positiivisia uutisia ympäri maailman. Kesäkuun uutinen tulee Etiopiasta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top