Filantropian avustustyö Ukrainassa on jatkunut jo 2,5 vuotta

Filantropia aloitti kriisiapukeräyksen helmikuussa 2022, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Heinäkuun 2024 loppuun mennessä Ukrainan auttamiseksi on lahjoitettu 207 000 euroa, josta 135 000 euroa vuoden 2022 aikana. Tukea on välitetty kuukausittain avustuspyyntöjen perusteella yhteensä jo lähes 200 000 euroa Kiovan, Donetskin, Sumyn ja Rivnen alueille Ukrainassa.

Viime kuukausina erityisesti Sumyn alue on ollut iskujen kohteena. Keväällä viestit vaarallisista ohjusiskuista lisääntyivät ja raporteissa kerrottiin tuhoutuneiden rakennusten lisäksi siviilien kuolemista. Sähkökatkot ovat jatkuvia ja avustustyötä pystytään jatkamaan generaattoreiden avulla.

Raja-alueilta siirtyy ihmisiä sisämaahan. Aiemmin lähdettiin 5 kilometrin säteellä rajasta, nyt jo 10 km päästä. Osa on jäänyt Sumyyn tai on läpikulkumatkalla turvallisemmille alueille.

Ortodoksisen seurakunnan tiloissa saa lämpimän aterian ja pääsee puhumaan ihmisten kanssa. Ruokaa saa myös mukaan kotihellalla lämmitettäväksi. Sähkää saa niin lyhyen aikaa, ettei se riitä ruuan valmistukseen, mutta lämmittäminen onnistuu kerran päivässä.

Avustustyötä tekevät vapaaehtoiset ovat lähettäneet kuvia ja kirjoittaneet Filantropialle joka kuukausi kuinka kiitollisia paikalliset ovat, että heitä muistetaan.

Sodan pitkittyminen näkyy niin Ukrainassa kuin Suomessa ihmisten mielialoissa. Yhteydenotot Kiovaan ja Sumyyn ovat tärkeitä, sillä ne muistuttavat, ettei ukrainalaisia ole unohdettu.

Lahjoitukset ukrainalaisten hyväksi ovat toki vähäisempiä kuin sodan ensimmäisinä kuukausina, mutta hyvin sinnikkäästi suomalaiset ovat jatkaneet lahjoitusten antamista. Niiden avulla Filantropia on pystynyt välittämään avustuksia ruokaan ja lääkkeisiin joka kuukausi.

Lämmin kiitos kaikille tuesta ukrainalaisten hyväksi! Voit osallistua kriisiapukeräykseen lahjoitussivullaMobilePaylla 52653 tai tekemällä lahjoituksen Filantropian keräystilille FI08 5480 0520 0345 94, viite 12289.

Kuvat: Marina Boychenko

Samankaltaiset artikkelit