16 000 euroa työlle Etiopiassa

Suuren paaston keräys kannettiin tänä vuonna Filantropian Etiopian hankkeille. Maassa on tällä hetkellä kaksi uutta kehitysyhteistyöhanketta Amharan alueella. Paastokeräykseen on lahjoitettu yli 16 000 euroa, ja loppusumma nousee vielä seurakuntien tilitysten jatkuessa.

Toinen hankkeista keskittyy pahimmillaan liikuntakyvyn vievän podokoniosis -sairauden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Tuliperäisen maan aiheuttama ärsytys leviää paljaiden jalkapohjien kautta vähitellen ylöspäin aiheuttaen kivuliaita tulehduksia. Alkuvaiheessa hoidoksi riittäisi vesi ja saippua sekä desinfiointi suolavedessä. Taudilta välttyy parhaiten kenkien pitämisellä jalassa.

Podo on Tanajärven ympäristössä yleisen trooppinen sairaus, johon liittyy paljon ennakkoluuloja ja uskomuksia. Sairastuneita hyljeksitään ja pidetään kirottuina. Tauti on erityisen leimaava ja raskas taakka naisille, joiden hoitoon perheiden rahat riittävät viimeisenä ja jotka pahimmillaan hylätään ja suljetaan yhteisön ulkopuolelle.

Filantropian toinen hanke yhdessä IOCC Ethiopian kanssa keskittyy taistelujen jalkoihin jääneiden naisten tukemiseen Woldian kaupungin alueella. Kaupunki oli miehitettynä yli puoli vuotta Etiopian armeijan ja Tigreyn alueen sotilaallisten ryhmittymien taistellessa pari vuotta sitten. Tuona aikana väkivalta ja ryöstelyt olivat yleisiä ja kaupungista varastettiin kaikki mahdollinen ja rikottiin se mitä ei saatu mukaan. Hanke sisältää psykososiaalisista tukea ja naisten toimeentulon parantamiseen mahdollistavia keinoja. Kaksivuotisen pilottihankkeen aikana testataan myös menetelmiä, joissa naisten itsensä ääni saadaan paremmin kuuluviin.

Antelias kevätkausi

Suuren paaston keräyksen aikaan koettiin Turkin ja Syyrian rajaseudulla ankara maanjäristys. Tuhannet menettivät henkensä, loukkaantuneita oli paljon ja särkyneiden kotien raunioita ihmetteleviä jäi vielä enemmän. Filantropian katastrofikeräykseen lahjoitettiin alkuvuoden aikana yli 7 000 euroa ja apu välitettiin heti perille Antiokian ortodoksisen patriarkaatin kautta. GOPA-DERDin työntekijät ja vapaaehtoiset ovat olleet uhrien tukena ensi hetkestä alkaen. Filantropian välittämää 10 000 euron tukea on käytetty kotinsa menettäneiden lasten psykologiseen ensiapuun.

Lahjoittajat muistivat myös Ukrainassa tehtävää työtä sodan jatkuessa. Vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana keräykseen on lahjoitettu yli 20 000 euroa ja helmikuusta 2022 lähtien yhteensä yli 155 000 euroa. Sumyn kaupungissa tuella varmistetaan päivittäinen lämmin ateria maan sisäisille pakolaisille ja muillekin, joiden leipä on loppunut kesken. Suomessa marraskuussa vieraillut isä Sergiy Berezhnoy jatkaa avustustyötä Kiovassa, ja kohteet vaihtelevat lääkkeistä lämmittimiin ihmisten tarpeiden mukaan.

Suuren paaston puolivälissä, pyhän Ristin kumartamisen sunnuntaina, kannetaan seurakunnissa perinteisesti kolehtia Filantropian työlle. Tänä vuonna keräyskohteena oli Ikonisilta hanke Keniassa. Tavoite on kenialaisten oman ikoninmaalausperinteen tukemisessa ja kehittämisessä. Seurakunnista on tilitetty kolehteja 2 400 euroa huhtikuun loppuun mennessä.

Kuvat: Filantropia, IOCC, GOPA-DERD, Marina Boychenko

Scroll to Top