Tauti ei tartu hautuumaalta

Haymanot on kotoisin Girarmasta, Itäisen Goijjan alueelta Etiopian Amharasta. Hän on 38-vuotias kuuden lapsen äiti. Sen lisäksi hän on Girarman naisyhdistyksen puheenjohtaja ja ahkerana vapaaehtoisena yhteisönsä terveysarmeijassa eli health development army HADissa.  

  • – Me luulimme, että podokoniosis on pahojen henkien aiheuttamaa tai kulkee huonojen perheiden suvussa. Joidenkin mukaan podon voi saada auringonpaisteesta tai siitä, että on koskettanut hautoja ympäröivää maata. Kurssin jälkeen Haymanot pyörittelee päätään.

Podoon sairastunut joutuu usen yhteisönsä ja perheensä hylkäämäksi ja varsinkin naisia sairastuneita naisia syrjitään avoimesti. Osittain se johtuu siitä, että taudin uskotaan tarttuvan, jos on tekemisissä sairastuneen kanssa.

  • – Jotkut eivät uskalla istua sairastuneen naisen vieressä. En minäkään uskaltanut, Haymanot lisää surullisesti. Mutta nytpä tiedän että oltiin väärässä ja kerron siitä kaikille.

Haymanot on yksi niistä kyläyhteisöjen edustajista, jotka osallistuivat IOCC Etiopian järjestämälle kurssille podokoniosin ennaltaehkäisy- ja hoitokurssille. Sairaus johtuu tuliperäisen maan pitkäaikaisesta ärsytyksestä paljaisiin jalkoihin. Kurssille on koottu sellaisia miehiä ja naisia, joita kylässä kuunnellaan. Pappien ja imaamien lisäksi on varmistettu, että osallistujien joukossa on myös paljon naisia.

Kurssi on osa Filantropian nelivuotista kehitysyhteistyöhanketta Etiopiassa.

Scroll to Top