1.3. Teot

Kirkon hengellinen elämä rakentuu kokemukselliseen, osallistuvaan ja voimalliseen suhteeseen Jumalan ja ihmisen välillä. Kristillinen elämä on hengellistä toimintaa, jossa yhdistyvät erottamattomasti toisiinsa Kirkon opetus ja käytäntö.
-Pyhä Gregorios Palamas
Paastonajan toisena sunnuntaina ortodoksisessa perinteessä vietetään pyhän Gregorios Palamaksen sunnuntaita. Pyhä Gregorios oli merkittävä bysanttilainen piispa ja teologi. Hän eli 1300-luvulla ja toimi Tessalonikan arkkipiispana. Hän oli akateemisesti koulutettu, mutta painotti kilvoituksen ja rukouksen merkitystä. Erityisesti hän puolusti hesykasmia. Hesykasmi (sanasta ἡσυχία / hesykhia, ” hiljaisuus” ) kutsuu meitä hiljaisuuteen ja erityisesti katumuksesta nousevaan mielenmuutokseen (kr. metanoia).
Pyhän Gregorios Palamaksen mukaan elävästä uskosta syntyy nöyryys nöyryydestä kasvaa rakkaus Jumalaan ja lähimmäisiin, ja rakkauden avulla ihmiset edistyvät hengellisessä tiedossa.
Oikean uskon valo, kirkon tuki ja opettaja, erakkojen kaunistus, teologien voittamaton puolustaja, ihmeitätekevä Gregorios, Tessalonikan kunnia, armon saarnaaja, alati rukoile pelastusta sieluillemme.
Luukusta löytyvä video on Joensuun ortodoksisen seurakunnan opetusvideo, jossa pohditaan Gregorios Palamaksen merkitystä nykypäivän kirkolle ja kristityille.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top