Yhteisökeittiö ruokkii Syyrian pakolaisia

Kansainvälinen ortodoksinen avustusjärjestö IOCC tekee työtä syyrialaispakolaisten parissa. Maaliskuusta 2012 lähtien IOCC on tarjonnut humanitaarista apua yli 1,2 miljoonalle pakolaiselle Syyrian sisällä ja naapurimaissa.

Torjuakseen pakolaisten aliravitsemusta IOCC (International Orthodox Christian Charities) on perustanut Pohjois-Libanoniin Akkarin alueelle yhteisökeittiön ja kouluttanut paikallisia naisia valmistamaan aterioita suurelle ihmismäärälle. Kuutena päivänä viikossa kolme libanonilaista ja kaksi syyrialaista naista kokoontuu yhteisökeittiöön keittämään lämpimän aterian 240 perheelle, jotka asuvat väliaikaisasumuksissa Miniaran kylän alueella.

3-12-14lebanon-kitchen1

Useimmilla pakolaisperheillä ei ole ruoan valmistamiseen riittävän hyvin varusteltua keittiötä tai varaa ostaa ruoka-aineita monipuolisiin aterioihin. IOCC:n ravitsemusasiantuntijat varmistavat, että ruokalajit tarjoavat tasapainoisen ravinnon.

Ruokaa ja toivoa

Keittiössä työskentelevä syyrialaisnainen Samar pakeni Homsista kahdeksan kuukautta sitten miehensä ja kuuden lapsensa kanssa.

”Mieheni työskenteli yrityksessä ja kotona Homsissa meillä oli kunnon elämä. Mutta sitten sota vei kaiken.”

Yhteisökeittiö ei ainoastaan auta ruokkimaan Samarin lapsia, vaan hänen työstä saamansa palkka turvaa perheen välttämättömät tulot.

Samarin libanonilainen työtoveri, Zeina, ymmärtää pakolaisten kärsimykset. Zeina koki sodan omakohtaisesti Libanonin konfliktin aikana.

”Me kestimme sotaa 30 vuotta täällä Libanonissa. Kotimme tuhottiin ja meistä tuli pakolaisia, aivan kuten näistä perheistä nyt. Tiedän, mitä he käyvät läpi ja haluan auttaa. Haluan heidän säilyttävän toivon ja uskon ihmisyyteen.”

Zeinan vieraanvaraisuus ja empatia ovat elintärkeitä syyrialaisten pakolaisten hyvinvoinnille. Yhteisökeittiö keventää niiden libanonilaisten perheiden taakkaa, jotka ovat huolehtineet pakolaisista siitä lähtien, kun konflikti kolme vuotta sitten alkoi.

3-12-14lebanon-kitchen2

Samar, Zeina ja kolme muuta kokkia Akkarin yhteisökeittiössä kauhovat ruoan yli 100 kannelliseen metallikattilaan, jotka kuljetetaan pakettiautolla alueen pakolaisperheille. Eräs lämpimän aterian saajista on Nour, kolmesta lapsesta huolehtiva leski.

”Nämä ateriat, jotka lähetätte meille, nostavat valtavan taakan hartioiltani”, Nour sanoo. ”Lämpimän ja terveellisen aterian tarjoaminen perheelle on jotain, mistä jokainen köyhä äiti unelmoi. Olemme niin onnellisia tästä projektista. Jumala siunatkoon kaikkia niitä, jotka ovat mukana, ja kiitos teille kaikille ponnistuksistanne.”

Kaikille välttämätön puhdas vesi

Puhtaan veden saanti voi ratkaista sairauden ja terveyden, köyhyyden ja omavaraisuuden välillä. Syyrian konfliktin kestäessä monet perheet ovat paenneet turvallisemmalle alueelle, Tartousin kaupunkia ympäröivälle maaseudulle. Alueen kylien väestö on yli kaksinkertaistunut ja samalla veden ja muiden peruspalveluiden tarve on kasvanut.

Yhdessä Norjan kirkon ulkomaanavun kanssa IOCC ja Antiokian patriarkaatti ovat tarttuneet kylien akuuttiin vesipulaan ja kaivaneet kaivoja, jotka parantavat huomattavasti kylien vesivaroja. Myös vesikanistereiden jakelu tarjoaa perheille varavesivaraston.

Filantropia tukee syyrialaisia IOCC:n kautta ja lahjoittaa keräystuotoista 6 000 euroa humanitaarisena apuna.

Lähde ja kuvat: IOCC, Ryan Erickson

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top