Ostoskorisi on tyhjä!
Paastokeräys Etiopian naisille – Mahdollisuuksien antaminen on paljon
Iloinen amharankielinen puheensorina täyttää kylätalon samalla kun lattialla kyykkivä nainen puhaltaa hiilipannua hehkumaan. Uudet pikkuruiset kahvikupit odottavat tarjottimella ja joku on tuonut leipää ja sokerilla maustettuja paahdettuja popkorneja kahvin kanssa nautittavaksi. Kahviseremonia otetaan vakavasti ja sen aikana nuoret naiset keskustelevat päivälle sovitusta aiheesta. Usein se liittyy toimeentuloon ja yrittäjyyteen. Jossakin välissä rahastonhoitajaksi valittu kerää säästösumman ja kirjaa tapahtuman jokaisen omaan pankkikirjaan.

Filantropian naistyö Etiopiassa on hyvin konkreettista. Osa nuorista naisista pääsee hankkeen tukemana oppimaan uutta ammattia, osalle on tarjolla lyhyempiä yrittäjyyskursseja, jotkut saavat starttirahaa oman yrityksen käynnistämistä varten, joillekin on fiksumpaa perustaa osuuskunta, jossa tuetaan toisiaan ja jaetaan vastuita laajemmalle. Kokoontumisessa naiset muistavat aina kertoa, että heillä on myös säästöryhmä, vaikka se ei olisi ollutkaan varsinaisen kokoontumisen teemana. Yhteisenä piirteenä on se, että kaikki naiset haluavat itse rakentaa omalla työllään parempaa huomista. Yhden koulutetun ja tuetun naiset merkitys kertaantuu positiivisesti sekä omassa perheessä että ympäristössä.

Kaikissa Filantropian hankkeissa Etiopiassa puhutaan toimeentulon parantamisesta. Woldian ja Abaalan kaupungeissa Amharan ja Afarin alueilla työtä tehdään yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa. Kyse on myös jälleenrakentamisesta, koska vuosina 2020–2022 käytyjen taistelujen jälkiä pitää yhä paikata. Ohikulkevat joukot tappoivat, ryöstivät, raiskasivat ja rikkoivat sekä ihmisiä että koko kaupunkia. Woldiassa Tigrayn alueen puolelta tulleet miehittäjät kävivät pyhinä samoissa kirkoissa kuin paikallisetkin. Mahtoivatko he koskaan kuulla, että kirkon lattian alle oli kätketty kaupunkilaisten arvokasta omaisuutta?

Filantropian työ erityisesti naisten parissa alkoi kaksivuotisena kokeiluna, jossa ammattiin valmistuneita juhlittiin viime vuoden lopulla.

Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyön määrärahoista saatiin hankkeelle nelivuotinen jatkorahoitus. Samalla laajennettiin toimivaa konseptia Afarin puolelle. Abaalan kaupungissa muslimit ovat enemmistönä. Se tarkoittaa sitä, että ammatillisia koulutuksia pitää suunnitella uudella tavalla. Opettaja matkustaa kyliin kurssittamaan nuoria naisia, koska heidän ei ole soveliasta matkustaa pois kotoa ammattikoululle, vaikka siellä olisi kuinka ruhtinaalliset tilat asuntolassa majoittumiseen. Keinot kyllä löytyvät, kun on halua mennä eteenpäin. Paikalliset viranomaiset ovat olleet suurena tukena hanketta suunnitellessa ja neljän vuoden pituinen hanke on heille suorastaan ihme. Tavallisesti ulkopuolinen tuki on ollut esimerkiksi puolen vuoden mittainen humanitäärinen ruoka-apu kuivuuden vaivaamalla alueella.

Rikottu ammattikoulun ikkuna muistuttaa taisteluista Abaalan alueella. Isot luokkahuoneet ovat tyhjillään, koska kaikki koneet ja materiaalit varastettiin ja vietiin muualle. Hanke auttaa osaltaan koulun käynnistämistä uudelleen.

Haregewoin Desta toimii IOCC:n Etiopian maajohtajana ja Wolela Woldegebriel vastaa hankkeiden tilinpidosta.
Filantropian hankkeet Etiopiassa rakentuvat hyvän kumppanin kanssa tehtävään työhön. IOCC (international Orthodox Christian Charities) on kansainvälinen järjestö, mutta Filantropia tekee työtä vain sen Etiopian toimiston kanssa. Välimatka Pasilan ja Addis Ababan toimistojen välillä on hyvin lyhyt, koska nykyvälineillä yhteyttä on helppo pitää, kun ollaan esimerkiksi arvojen suhteen samalla taajuudella.

Toinen esimerkki maailman pienuudesta on se, että useamman vuoden käynnissä ollutta podo-hanketta johtaa käytännössä Tsige Amberbir, joka on aikoinaan opiskellut Joensuussa. Maailma on oikeasti mukavan kokoinen. Tsige on ollut innoissaan siitä, että podo-sairauden ennaltaehkäisyyn ja hoitamiseen keskittyvässä hankkeessa on myös toimeentuloa parantavia kursseja. Maaperän ärsytyksestä johtuva sairaus, kun on suoraan linkittynyt köyhyyteen. Jos olisi varaa, ihmiset kulkisivat kengät jalassa, heillä olisi puhdasta vettä lähellä, he voisivat rakentaa koteihinsa lattian ja niin edelleen.

Nyt osa hankkeen naisista on koulutettu esimerkiksi keittämään saippuaa, jolla voi pestä jalat ja jota voi myydä tarvitseville. Levottomina aikoina tavararekat jäävät usein Amharan alueella jumiin, joten paikallisesti tehdylle saippualle on muutenkin paljon kysyntää. Amharan alueella levottomuudet jatkuvat, vaikka rauhansopimus allekirjoitettiin jo vuonna 2022.

Filantropian naistyö on hyvin mielekästä ja kaikkia työnjälkiä ei tarvitse odottaa seuraavaan sukupolveen. Torilla jyviä ja jauhoja myyvän naiset pieni tytär on jo koulussa ja suunnittelee uraa lääkärinä. Kahvilanpitäjän tytär ja poika ovat molemmat yliopistossa. Kampaajalla riittää asiakkaita ja kutomakurssilta valmistuneet nuoret naiset miettivät osuuskuntaa ammattikoulun tiloissa olevien kangaspuiden ympärille. Kaupunki tulee vastaan lainoilla, joilla voi jatkaa starttirahan mahdollisuuksia. Hanke antaa naisille mahdollisuuksia, eikä se ole tässä maailmassa vähän.

Suuren paaston keräys kannetaan Filantropian naistyölle Etiopiassa.