Naisten työllistyminen tuottaa satoa Moldovassa

Moldovasta Sorocan maakunnasta Suomeen palanneet Filantropian edustajat ovat tuoneet mukanaan monenlaisia tarinoita naisten perustamista yrityksistä ja niiden merkityksistä paikallisille yhteisöille.

Hankkeen alussa tehdyn sopimuksen mukaisesti naiset palauttavat parin ensimmäisen vuoden aikana 10 prosenttia saamastaan yritystuesta. Näillä palautuksilla tuetaan paikallisyhteisöjä, jolloin yritykset hyödyttävät koko kylää ja vahvistavat alueen ihmisten toimeentuloa.

Hieno esimerkki palautusten vaikutuksesta työllistymishankkeen laajenemisessa on Galina Nichitovin kasvihuoneyritys, joka on perustettu tänä vuonna edellisvuoden naisyrittäjien takaisin maksamilla osuuksilla.

Galina40-vuotias Galina on koulutukseltaan opettaja. Hän menetti työnsä kun kylän koulu lakkautettiin. Hänen miehensä Valeri on koulutukseltaan lakimies, mutta hänkin on tällä hetkellä työtön.

Perheessä on kaksi iältään 8 ja 18 –vuotiasta lasta. Galinan vanhemmat asuvat perheen kanssa samassa talossa. Perheen kotikylän päällikkö toivoi heille tukea Filantropian hankkeesta, ”että edes tämä perhe pysyisi yhdessä”. Avioerot ja perheiden hajoamiset ovat yleisiä kun vanhemmat joutuvat lähtemään ulkomaille töihin.

Nichitovit aloittivat kasvihuoneiden rakentamisen huhti-toukokuussa 2013. Perhe pyrkii luonnonmukaiseen viljelyyn ja lämmitys toteutetaan biokaasulla. Jatkossa heidän on mahdollista saada kaksi satoa vuodessa, kun toiseenkin kasvihuoneeseen saadaan syksyn aikana lämmitys.

Kylässä on perinne kasvihuoneviljelystä ja Nichitovit ovat saaneet tukea hiljaisesta tiedosta ja taidosta. Haasteina heillä ovat äkkipakkaset, kasvitaudit ja tuholaiset sekä työntekijöiden saaminen perheen avuksi. Haasteista huolimatta Galina on onnellinen siitä, että saa olla kotona. Hän on kiitollinen muiden yrittäjien heidän perheelleen antamasta mahdollisuudesta.

GalinaValeri

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top