Avustusjärjestöt eivät anna periksi Syyriassa

Syyrian sisällissota on laittanut miljoonien lasten elämän veitsen terälle. Heillä ei ole kotia, turvaa, ruokaa, koulua saati mitään tietoa tulevaisuudesta. Filantropia tekee yhdessä kansainvälisen ortodoksisen avustusjärjestön IOCC:n kanssa töitä sen eteen, että lapsilla olisi mahdollisuus parempaan huomiseen.

SYR 2014 CFW baby clothes beneficiary 004

Kuva: IOCC.

Jo kuudetta vuotta jatkuva Syyrian sota on ajanut 13,5 miljoonaa syyrialaista avuntarpeeseen. Yli kuusi ja puoli miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa maan sisällä ja lähes viisi miljoonaa on päätynyt pakolaisiksi muihin maihin, kertovat YK:n arviot. Liikkeellä olevia syyrialaisia on maailmassa siis tuplasti enemmän kuin suomalaisia.

Syyrian sodan takia noin kaksi ja puoli miljoonaa ihmistä on ruuan puutteessa ja puolitoista miljoonaa ilman kunnollista asumusta. Vedestä ja sähköstä on pulaa. Terveyspalvelut ovat kärsineet sairaaloiden tuhouduttua, hoitohenkilökunnan paettua maasta ja lääkkeiden hintojen kallistuttua. Myös ruuan ja bensan hinnat ovat nousseet ja talous on painuksissa.

Tilanne hankaloittaa luonnollisesti myös lasten elämää ja koulunkäyntiä. Miltei kolme miljoonaa lasta Syyriassa ja lähiseudulla ei käy tällä hetkellä koulua. Tämän lisäksi monet koulut ovat täysin tai osittain vaurioituneita, eikä neljäsosa kouluista ole enää toiminnassa.

Apua opintoihin

Vaikka sota on kestänyt pitkään ja median huomio on aika ajoin siirtynyt muualle, ovat IOCC ja Filantropia jatkaneet apua tarvitsevien tukemista väsymättä. Humanitääristä apua on välitetty Syyriaan ja sen naapurimaihin Libanoniin, Jordaniaan, Irakiin ja Armeniaan vuodesta 2012 lähtien. Yli kolme miljoonaa Syyrian sodan vuoksi pakolaisuuteen joutunutta on saanut apua IOCC:n työn kautta.

Apua on annettu monilla eri tavoin, kuten jakamalla pakolaisille vaatteita ja hygieniatuotteita, järjestämällä terveyspalveluita sekä parantamalla puhtaan veden saatavuutta. Syyrialaisten pakolaisten lisäksi apua ovat saaneet myös haavoittuvassa asemassa olevat naapurimaiden kansalaiset.

Koulutuksen ulkopuolelle jääneitä lapsia on tuettu, jotta heidän opintonsa eivät katkeaisi. Lapsille on tarjottu erityisopetusta, autettu koulumaksuissa ja hankittu koulupukuja ja -tarvikkeita.

IOCC on avustanut pakolaisia huhtikuusta 2015 lähtien myös Ateenassa ja Kreikan saarilla. Tällä hetkellä Kreikassa huolehditaan maahan saapuvien perustarpeista ja annetaan epävirallista opetusta yksin tulleille pakolaislapsille ja -nuorille.

Konfliktin loppua ei näkyvissä

Syyrian sota jatkuu yhä ja apua tarvitsevia on koko ajan enemmän. Turvapaikan hakemisesta on kuitenkin tullut syyrialaisille yhä vaikeampaa. Naapurimaiden asettamien rajoitusten takia pakolaisten määrä on laskenut. Niiden, jotka ovat naapurimaihin päässeet, on vaikea saada itselleen ruokaa ja terveydenhuoltoa tai päästä kouluun. Eurooppaan asti selvinneet eivät hekään ole aina onnellisessa asemassa, vaan kärsivät toivon puutteesta, torjutuksi tulemisesta ja vaikeista talviolosuhteista.

Vaikeinta on silti Syyrian sota-alueilla, eritoten Aleppon kaupungissa. IOCC toimii kaupungissa Syyrian valtion kontrolloimilla alueilla Länsi-Aleppossa sekä eteläisillä ja itäisillä maaseutualueilla. Järjestön raportin mukaan pelkästään syyskuun aikana Länsi-Aleppossa kuoli useita kymmeniä lapsia ja naisia ja lähes 500 ihmistä loukkaantui. Itä-Aleppossa, jossa taistelut ovat pahimmillaan, kuoli lokakuussa satoja ihmisiä vain muutamissa viikoissa.

Taisteluiden takia reilusti yli puolet kouluista on vahingoittunut ja poissa käytöstä, erityisesti Itä-Aleppossa. Maastamuuton takia oppilaiden ja opettajien määrä on vähentynyt. IOCC on järjestänyt lapsille ja nuorille tekemistä ja antanut psykologista tukea. 50 oppilasta on saanut rahallista tukea, jotta he pääsevät tukiopetukseen ja pysyvät muiden perässä opinnoissaan.

Jotta syyrialaislapsilla olisi mahdollisuus elää ihmisarvoista elämää ja vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa, on kaikki apu korvaamatonta. Filantropian paastokeräyksellä tuetaan lapsia ja perheitä kriisialueilla sekä Itä-Afrikassa. Joulupaastokeräys päättyy 31.12.2016. Lisätietoa keräyksestä.

Filantropian keräystili:

IBAN FI53 5480 0520 0233 08

Joulupaastokeräyksen viite: 12548

Filantropia ry on saanut Poliisihallitukselta rahankeräysluvan (POL-2015-11267), joka on voimassa 4.1.2016-31.12.2017 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kerätyt varat käytetään Filantropian kansainvälisiin diakonia-, lähetys- ja kehitysyhteistyöhankkeisiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top