Arpia ja todisteita

Väkivaltaisuus yltyy ja lopulta mies heittää naisen päälle happoa. Nainen ehtii kääntyä ja aine ei pääse silmiin. Kasvojen sivu, kaula ja hartia saavat kuitenkin pahoja osumia. Mustuneita arpia ei kukaan plastiikkakirurgi koskaan edes näe saatikka korjaa Ugandan maaseudulla.

Jotain on kuitenkin muuttunut. Tapahtuneesta kerätään tietoa ja todisteita ja poliisille tehdään heti ilmoitus. Tämä ei jää tähän ja mies joutuu teostaan vastuuseen.

Filantropian ja URI-GL:n hankkeessa rakennetaan turvaverkkoa maaseudun naisille. Mayugen ja Jinjan alueella turvaverkko koostuu ihmisistä, jotka on koulutettu toimimaan hätätilanteissa ja ennen kaikkea ratkaisemaan omistusoikeuksiin liittyviä kiistoja ennen kuin tulee pahaa jälkeä. Heitä kutsutaan paikalle tekemään sovintoa ja kertomaan mitä laki sanoo. Tarvittaessa he myös täyttävät lomakkeita ja auttavat asioimaan viranomaisten kanssa.

Hankkeen naiset ovat kaikki jollakin tavalla riskiryhmäläisiä. Kaikille naisille on sovittu luotetut ystävät, jotka hälyttävät kylien yhdyshenkilöt paikalle. Heillä taas on älypuhelimet, joihin luotu raporttipohjia todisteiden keräämistä varten. Yhdyshenkilöt kutsuvat paikalle poliisin tai muita viranomaisia tilanteen mukaan. Puhelimien avulla kerätään ja jaetaan tietoa sekä myös seurataan viranomaisten toimintaa. Parasta uudessa teknologiassa on se, että laturit toimivat aurinkoenergialla.

Filantropia välitti Ugandan hankkeelle lisätukea Fingon Powerbank-rahastosta, josta tuetaan uusien innovaatioiden ja teknisten apuvälineiden testaamista. Älypuhelimet, aurinkokennolaturit, whatsapp-ryhmät, kuvat ja raporttipohjat mahdollistavat tiedon kulkemista. Ihmisiä ei teknologialla voi korvata, mutta turvaverkon vahvistamiseen se on hyvä apu.

Samankaltaiset artikkelit