Ostoskorisi on tyhjä!
Woldiassa juhlittiin valmistuneita
Woldian kaupungissa juhlittiin joulukuun alussa ammattiin valmistuneita. Filantropian kaksivuotisen pilottihankkeen kautta 306 nuorta naista sai todistuksen hyvin suoritetusta ammatillisesta kurssista. Vuodenvaihteessa päättyvässä hankkeessa on taisteltu ennen kaikkea köyhyyttä vastaan.
Valmistuneista 112 työskentelee jatkossa hotelli- ja ravitsemusalalla. 82 nuorta tyttöä ja naista kouluttautui maatalousaloille. 25 naista ja 8 miestä opiskeli ja harjoitteli kauneudenhoitoa. Lisäksi 73 valmistui naisten- ja miesten vaatteiden ompelijoiksi ja 10 erikoistui vielä moderniin kankaankudontaan.
Valmistujaisseremonian yksi tavoite oli myös yhdistää valmistuneita paikallisten yrittäjien kanssa sekä tiedottaa avoimista työpaikoista. Pääasiassa Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahojen turvin toteutettu hanke jatkuu vuoden vaihteen jälkeen nelivuotisena. Woldian kaupungista saatuja oppeja sovelletaan jatkossa myös uudelle alueella Afariin. Woldiassa suurin osa väestöstä on ortodokseja ja Afarissa muslimeja.
Woldian kaupunki sijaitsee Amharan alueella, jossa eri ryhmittymiin kuuluvat taistelijat ovat tehneet pahaa jälkeä. Kaupunki oli mm. Tigrayn sotilaiden miehittämänä vajaan vuoden ajan. Taistelujen seurauksena kaupungista on varastettu kaikki arvokas irtain ja mitä ei ole saatu mukaan, on rikottu ja liattu. Esimerkiksi kaupungin virastot tyhjennettiin viimeisiä tuoleja myöten. Sen vuoksi tätäkin hanketta on ensimmäistä kertaa suunniteltu parkkipaikan reunakiveyksellä istuen.
Tarve naisten toimeentulon parantamiseen on konfliktialueilla erityisen tärkeää. Köyhyys kun tekee ihmisestä tavallista haavoittuvamman. Yksi tabu koskeen naisten kokemaa väkivaltaa, joka on hyvin yleistä. Toimeentulon parantamiseen ja ammattiin opiskeluun tähtäävässä hankkeessa vaikeista aiheista puhutaan hiljaa ja psykososiaalinen tuki kulkee rinnalla siitä erikseen numeroa tekemättä.
Shewaye Mulu vastaa Woldian kaupungin sosiaalitoimesta, jota kautta naisten ja lasten asioita hoidetaan. Virasto oli mukana mm. suunnittelemassa tarvittavia koulutuksia ja valitsemassa hankkeeseen pääseviä nuoria naisia, koska tulokkaita olisi ollut paljon nyt valmisteita enemmän. Ammatillisten koulutusten lisäksi hankkeen muissa toiminnoissa tavoitettiin moninkertaisesti enemmän nuoria naisia.
Ymmärrettävästi kaupunki on ottanut jälleenrakentamiseen viittaavan hankkeen kiitollisena vastaan. Mukana hanketyössä on ollut esimerkiksi kaupungin Naisten, lasten ja sosiaalitoimen osasto. Yhtenä kumppanina on myös paikallinen ammatillinen oppilaitos. Kehitysyhteistyöhankkeissa yhtenä tavoitteena on aina aloitetun työn siirtäminen paikallisten jatkettavaksi. Sen vuoksi viranomaisten mukaantulo on hyvin positiivista.
Nyt valmistuneiden nuorten naisten työllistymiseksi kaupunki takaa erillisen yrittäjäkurssin käyneille 2250 euron suuruisen lainan. Muille valmistuneilla lainatakaus vastaa 725 euroa. Tavoitteena on näiden naisten työllistymisen varmistaminen esimerkiksi oman yrityksen kautta. Juhlassa kerrottiin myös, että kaupunki tulee vastaan myös työvälineiden hankkimisessa. Filantropian vastaavissa hankkeissa työllistynyt naisyrittäjä kykenee pitämään huolta perheestään, kouluttamaan lapsensa sekä työllistämään myös muita naisia. Sen vuoksi hankkeen hyöty ei rajoitu koskaan vain yksittäiseen koulutukseen päässeeseen ihmiseen.