Ostoskorisi on tyhjä!
Ammatti auttaa eteenpäin
Filantropian molemmissa hankkeissa Etiopiassa tavoitellaan paremman huomisen mahdollistamista projektien naisille. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi monenlaisia ammatillisia koulutuksia, joiden avulla naiset voivat tehdä sellaista työtä, josta perheelle saadaan tuloja.
Woldian kaupungissa on viimeisen kahden vuoden aikana koulutettu mm. ompelijoita, kutojia, kanojen ja lampaiden kasvattajia, kampaajia ja kokkeja. Koulutukset ja pienet starttirahat ovat kohdalle osuessaan naisille elämää mullistavia mahdollisuuksia. Naisen asema kun ei ole perinteisesti kaksinen, vaikka fyysistä vakivaltaa ei tarvitsisikaan sietää joka päivä. Hankkeiden kautta tarjolla on myös monenlaisia keinoja saada apua kertyneisiin murheisiin.
Woldian kaupunki oli miehitettynä muutama vuosi sitten ja raiskaukset sekä muu naisten kokema väkivalta lisääntyivät tuona aikana paljon.
Paikallinen saippua on kysyttyä
Levottomuudet ovat lisääntyneet myös Filantropian toisen hankkeen alueella. Ihmisten liikuntakyvyn vievän podo-taudin ennaltaehkäisy ja hoito ovat ykköstavoitteena puoltatoista miljoonaa ihmistä Etiopiassa vaivaavan taudin kohdalla.
Osa sairastuneista naisista on päässyt mukaan toimeentuloa parantaville kursseille. Esimerkiksi saippuan tekemistä on harjoiteltu ryhmissä. Paikallisten tuotteiden kysyntä on kasvanut entisestään, kun pääkaupungista lähtevät rahtikuormat jäävät tiesulkujen vuoksi saapumatta.
Podon ennaltaehkäisyssä ja hoidossa on olennaista pestä jalkoja usein vedellä ja saippualla. Tauti on seurausta paljain jaloin kulkemisesta tuliperäisellä maalla, mikä pitkään jatkuessaan ärsyttää ja turvottaa jalkoja muodottomiksi.
Yhdessä ortodokseina
Filantropian kumppanina Etiopiassa on kansainvälisen ortodoksisen järjestön (IOCC) paikallinen osasto. Ortodoksisuus onkin yhtenä punaisena lankana työssä. Maassa kun on yli 50 miljoonaa ortodoksia, yli 40 000 kirkkoa ja papistoakin on yli puoli miljoonaa. Suomen ulkoministeriön rahoittamissa hankkeissa avuntarvitsijoiden uskonnollisella vakauksella ei ole kuitenkaan mitään merkitystä.
Aseita ja kuivuutta
Maan pohjoisissa maakunnissa on ollut levotonta vuodesta 2020 asti. Virallinen rauhansopimuskaan ei lopettanut kaikkia taisteluja. Käytännössä kaikki Filantropian hankkeet ovat näillä alueilla. Työmatkoilla käydään vain niissä kohteissa, joissa se on kullakin hetkellä turvallista. Esimerkiksi Woldian kaupungiin, jossa Filantropian hankkeen naiset ovat saaneet ammatillista koulutusta, ei ole lokakuussa 2024 mitään asiaan. Hallituksen joukot ja paikalliset aseelliset ryhmät ottavat yhteen mm. droonien avulla. Tavalliset ihmiset kärsivät taisteluissa aina eniten.
Aseelliset levottomuudet yhdessä kuivuuden ja tulvien vuoksi ovat ajaneet yli kuusi miljoonaa ihmistä pakolaisiksi. Yli kaksi ja puoli miljoonaa lasta ja nuorta on pudonnut koulujärjestelmästä näinä vuosina. Lisäksi yli neljä miljoonaa elää ruoka-avun varassa. Vaikka viljely tuolla ”nälkävyöhykkeellä” onnistuisikin, sato ei silti riitä koko vuoden tarpeisiin. Sen vuoksi mm. IOCC tekee yhteistyötä YK:n järjestöjen kanssa ruoka-avun perille viemisessä. Levottomuuksien ja tiesulkujen vuoksi työ ei ole helppoa, koska avun vieminen rajalinjojen yli katsotaan välillä olevan taistelujen toisten osapuolten auttamista.
Kansa on nuorta
Vuonna 2020 Etiopian väkiluku arvioitiin 115 miljoonaksi. Vuonna 2050 asukkaita on jo 200 miljoonaa. Etiopialaiset ovat nuoria, sillä 70 prosenttia kansasta on alle 30-vuotiaita. Etiopialaiset ovat myös köyhiä, sillä 30 prosenttia kansasta elää alle 60 sentillä päivässä.