Vapaaehtoistarinoita

Filantropialla on laaja vapaaehtoisten verkosto, jotka auttavat muun muassa erilaisten tapahtumien suunnittelussa ja toteuttamisessa. Alla muutamien vapaaehtoisten tarinoita siitä, mitä he ovat seurakunnassaan tehneet. Lue ja inspiroidu löytämään oma tapasi osallistua!

Iisalmen kuoro Filantropian joulupaastokeräyksen hyväksi pidetyssä konsertissa joulukuussa 2014.
Kirsi-Maria Hartikainen, kanttori ja Filantropian hallituksen jäsen:
”Iisalmen ortodoksinen kirkkokuoro on pitänyt useana vuonna joulukonsertin Filantropian joulupaastokeräyksen hyväksi. Viime vuonna konsertti oli Iisalmessa profeetta Elian kirkossa. Olemme järjestäneet konsertin aiemmin myös muun muassa Lapinlahden ortodoksisessa kirkossa ja Salahmin tsasounassa sekä luterilaisen seurakunnan tiloissa.
Aikaisemmin olemme myös järjestäneet sävelhartauden suuren paaston keräyksen hyväksi. Olemme laulaneet hartaudessa kirkkoveisuja, ja joulukonserteissa koljadoja sekä vuodesta riippuen myös muutamia läntisiä joululauluja. Viime vuoden konsertti koostui kokonaan koljadoista. Lisäksi olemme käyneet hoitolaitoksissa laulamassa konserttimme lauluja ilman korvausta.
Vapaaehtoiset ovat auttaneet lipunmyynnissä ja konsertin yhteydessä olleiden pipari- ja glögitarjoilujen järjestämisessä. Konserteissa on myyty ohjelmia paastokeräyksen hyväksi 10 euron kappalehintaan, ja tapahtumien tuotot ovat olleet 300–400 euroa.
Olemme tiedottaneet konserteista Aamun Koitossa, paikallislehdissä ja seurakunnan nettisivuilla sekä julisteina kauppojen ilmoitustauluilla. Minä tai joku muu vapaaehtoisista on aina kertonut konsertin yhteydessä paastokeräyksestä ja sen kohteesta. Tarinat siitä, kuinka tuki on auttanut yksittäisiä henkilöitä, ovat koskettaneet ihmisiä ja innoittaneet heitä lahjoittamaan keräyskassaan konsertin jälkeen.”

Oulun lähetyspiirin 10-vuotisjuhlassa 22.10.2011 oli puhumassa Filantropian kunniapuheenjohtaja arkkipiispa Leo.
Sinikka Purola, Oulun ortodoksisen seurakunnan lähetyspiiriläinen:
“Oulun ortodoksisen seurakunnan lähetyspiiri perustettiin joulukuussa 2001 ja 10-vuotisjuhlia vietettiin lokakuussa 2011. Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan arkkipiispa Leo sekä silloinen metropoliittamme Panteleimon, joka oli myös mukana juhlan järjestelyissä.
Heti aluksi otimme kummitytön Keniasta Ngorun ortodoksisesta oppikoulusta. Pian meillä oli jo kaksi kummilasta. Järjestimme kahvitustilaisuuksia ja niiden yhteydessä oli arpajaiset. Seurakuntalaiset olivat heti hyvin mukana toiminnassa. Valtuusto valitsi pienen ydinporukan, joka järjesti tilaisuuksia.
Vuosien aikana olemme osallistuneet erään kenialaistytön koulutukseen. Hän opiskeli Laurea-instituutissa sairaanhoitajaksi. Meillä on ollut kunnia saada tilaisuuksiimme myös edesmennyt arkkipiispamme Johannes ja myös isä Johannes Ekon, joka toimi Keniassa lähetystyössä lähes 30 vuoden ajan.
Olemme osallistuneet joka vuosi kaikkiin Filantropian ja sen edeltäjien Ortaidin ja Ortodoksisen Lähetyksen keräyksiin. Toimintamme on ollut erittäin siunauksellista. Seurakuntalaiset ovat olleet suurena apuna, olemme saaneet myytyä sukkia ja emännät ovat usein huolehtineet tarjoiluista, mistä on tullut tuloja.
Voidaankin sanoa isä John Meiendorffin sanoin, että ”Jos Kirkko lakkaa tekemästä lähetystyötä, se lakkaa olemasta kirkko.” Kiitoksemme kaikille toimintaamme tukeneille!”

Martti Issakainen myy joulukuusia Loberen koululaisten hyväksi.
Martti Issakainen, Helsinki:
”Olen myynyt useita vuosia joulukuusia Filantropian työn hyväksi. Se lähti aikoinaan siitä, että minua pyydettiin Helsingin lähetyspiirin johtokuntaan ja taloudenhoitajaksi vuonna 2003. Kokouksessa ehdotin, että mitä jos myisimme seurakuntalaisille joulukuusia lähetystyön hyväksi. Ehdotus hyväksyttiin ja ensimmäisenä vuonna 37 kuusta löysi tiensä ortodoksikoteihin.
Pilottiprojekti onnistui ja nälkä kasvoi syödessä. Kappalemääriä on hissukseen lisätty ja parhaana vuonna keräsimme kuusimyynnillä yli 1 000 euroa Afrikan lähetystyöhön.
Viime vuosina kuusimyynnin tuotto on mennyt Filantropian kautta Keniaan Loberen koulun oppilaiden tukemiseen. Toimitan kuuset kotiin ja tarvittaessa laitan jalkaan asti. Tämä on minun diakoniaprojektini ja samalla tutustun seurakuntalaisten kirjoon. Se on vähän kuin joulupukin hommaa! Palkitsevaa tässä on se, että kokee aina olevansa tervetullut ja jopa odotettu.”

Rautalammin Nikolaoskuoron sävelhartaus 21.2.2016 Tervon luterilaisessa kirkossa.
Oili Mäkirinta, Rautalammin ortodokisen seurakunnan kanttori:
“Pienessä Rautalammin seurakunnassa työskentelemme pienten resurssien puitteissa. Rahallinen apu on aika vaatimaton, mutta yksityisten ihmisten tuki ja rukous tärkeän työn puolesta toivottavasti kantavat hedelmää. Pidämme Filantropian asiaa esillä Tiistaiseuroissa ja kirkkokahveilla. Luemme postia, josta joskus viriää vilkastakin keskustelua. Ja tietysti kolistelemme paastokeräyslipasta keräysaikoina. Tiistaiseurat ovat joulun lähestyessä usein muistaneet työntekijöitä Toivon Lahjoilla.
Nikolaos-kuoron kanssa olemme järjestäneet joululauluiltoja ennen joulua ja suuren paaston aikaan sävelhartauksia. Tilaisuuksissa on kerrottu Filantropiasta ja kerätty kolehti avustuskohteeseen. Jyväskylän aktiiveilta olen joskus lainannut ”kauppakassia”, ja pystyttänyt tilaisuuteen myös myymälän. Kiitosakatistoslevy on käynyt hyvin kaupaksi ja sitä jaetaan myös seurakunnan lahjana.
Puskaradio, pylväsmainokset ja henkilökohtaiset kutsut tavoittavat yleisön parhaiten. Seurakuntauutisissa myös ilmoitellaan tilaisuuksista. Kuulijoita on ollut 50&shy –80 henkeä ja kolehtia saatu 150–200 euroa illalta.
Suonenjoen Tiistaiseura järjesti yleisöesitelmän ”Nainen ortodoksisessa kirkossa”. Filantropian projektipäällikkö Aino Nenolan luento sai paljon kiitosta ja 200 euroa Filantropialle. Saimme pitää vieraana myös Filantropian etiopialaisen Maedot-kumppanijärjestö Genneth Mengistua. Hänen käyntinsä ja kertomuksensa lisäsivät tietoa ja halua auttaa. Filantropian hallituksen entinen jäsen Hannele Järvinen on toiminut yhteyshenkilönä ja vieraillut myös seurakunnassamme.
Tulevassa joulupaastossa pidämme joululauluillan keskiviikkona 7.12. klo 18 Rautalammin kirkossa”.

Vaatekeräyksen satoa järjesteltiin Iisalmessa SPR:n, ortodoksisen seurakunnan ja evankelisluterilaisen seurakunnan kanssa.
Anna Blinnikka, Iisalmen seurakunnan turvapaikanhakija- ja pakolaistyönvastaava:
“Syksyllä 2015 kirkko pyysi seurakuntia nimeämään turvapaikanhakija- sekä pakolaistyönvastaavat. Iisalmen ortodoksisen seurakunnan vastaaviksi valittiin minä ja Marielse Kyyrönen. Olimme tiiviissä yhteistyössä paikallisen SPR:n pakolaisten ystävien kanssa. Pidimme seurakuntamme alueella keskusteluiltoja, joissa kerroimme senhetkisestä turvapaikanhakijoiden sekä pakolaisten tilanteesta maailmassa, Suomessa sekä paikkakunnalla. Keräsimme kiinnostuneiden vapaaehtoisten yhteystietoja ja perustimme seurakuntaamme Aika toimia -tiimin. Loppuvuodesta Iisalmeen saapui noin sata turvapaikanhakijaa, jotka olivat Iisalmessa noin kaksi kuukautta. Yhteistyössä SPR:n kanssa tiedotimme seurakuntalaisille ja tiimiläisille vapaaehtoistyön tarpeista. Järjestimme yhdessä SPR:n ja Iisalmen evankelisluterilaisen seurakunnan kanssa vaate- ja tavarakeräyksen. Vaatekeräys tuotti runsaan sadon ja seurakuntalaiset osallistuivat ahkerasti keräystavaroiden lajitteluun. Tiimimme otti vastuun SPR:lle lahjoitettujen täkkien ja tyynyjen asianmukaisesta pesusta. Seurakuntamme sai 1000 euron avustuksen kirkollishallitukselta turvapaikanhakijoiden avustustyöhön. Tällä rahalla kustansimme lahjoitettujen täkkien ja liinavaatteiden pesukustannuksia sekä järjestimme hätämajoituskeskuksen joulujuhlan sekä ostimme majoittujille hygieniatuotteita. Aika toimia -tiimi järjesti vuodenvaihteessa rahankeruuta muun muassa arpajaisilla ja kahvituksella. Lisäksi seurakuntamme kuoro järjesti joulukonsertin. Kaikki rahat ohjattiin Filantropian keräyksiin.”

Silja Eskolin ja Mika Hänninen Maailma Kylässä festivaaleilla esittelemässä Filantropian toimintaa.
Mika Hänninen, Filantropian varapuheenjohtaja ja vapaaehtoinen Helsingistä.
”Olen ollut Maailma Kylässä -festivaaleilla kertomassa Filantropian toiminnasta. Se on ollut hyvää vastapainoa työlleni ja on ollut mukavaa saada ihmisiltä myönteistä vastakaikua toiminnallemme.
Olen ollut puhumassa Filantropian toiminnasta ja erilaisista, siihen liittyvistä teemoista myös seurakunnan kerhoissa ja tilaisuuksissa. Viimeksi kerroin ”ajan pyhittämisestä lähimmäiselle”. Se oli itselle läheinen ja mielenkiintoinen aihe.
Olen myös Filantropian hallituksen varapuheenjohtaja. Hallituksessa työskentely on ollut kivaa ja silmiä avaavaa. Kun maailma muuttuu ja ilmassa on paljon epätoivoa, Filantropiassa toimiminen antaa mahdollisuuden vaikuttaa.”

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *