“Vielä tämäkin suru”

Filantropia välitti tiistaina 5000 euroa Syyriaan maanjäristyksen uhrien auttamiseksi. Filantropia tukee maanjäristyksen uhreja Syyria-keräyksellä ja avun toimittaa perille pitkäaikainen kumppani GOPA-DERD. Maanjäristys osui Syyriassa pitkän sodan väsyttämään kansaan

Antiokian ortodoksisen patriarkaatin toimistolla puhelin on soinut koko alkuviikon. Maanantaina aamuyöllä maa järisi Kaakkois-Turkissa. Mannerlaattojen saumat liikahtelivat voimakkaasti myös Syyrian puolella. Hetkessä tuhansien ihmisten elämä tuli päätökseen. Samalla raunioituneisiin taloihin jäi loukkuun paljon ihmisiä. Toivo eloonjääneiden löytymisestä vähenee tunti tunnilta, sillä Syyriassakin on talvi ja lämpötila putoaa yöllä pakkaselle.

Maanjäristykset aiheuttavat sitä enemmän tuhoa, mitä hauraammista alueista on kysymys. Köyhillä seuduilla rakennukset ovat jo lähtökohtaisesti heikompia, mutta Syyriassa tilannetta pahentaa yli kymmenen vuotta kestänyt sota. Sodan rikkomia rakennuksia on paikattu niillä materiaaleilla mitä on saatu ja mihin on ollut varaa. Järistyksiä sellaiset rakennukset eivät kestä.

Filantropian kumppanijärjestön GOPA-DERDin työntekijät ja vapaaehtoiset Syyriassa olivat jo varhain aamusta pahimmin tuhoutuneilla alueilla Aleppossa, Latakiassa ja Hamassa. GOPA-DERDin toimistolta kerrottiin alakuloisesti, että tämäkin suru vielä ja hyvin olisi pärjätty ilmankin. Laupiaan Samarialaisen mallilla tehtävää työtä kun on riittänyt jo vuosikymmen ajan maan sisäisten pakolaisten parissa.

-Maanantai-iltaan mennessä kaupungeissa ei ollut vielä virallisia pelastusjoukkoja, joten vapaaehtoisemme olivat siellä auttamassa. He jakoivat vilttejä, patjoja, ruokaa ja yrittivät samalla järjestää kotinsa menettäneille suojia kylmää vastaan.

Tiistaiaamuun mennessä kuolleiden määrä oli noussut 812 ja loukkaantuneiden noin puolentoista tuhanteen. Lisäksi tiedetään satojen ihmisten olevan edelleenkin jossakin raunioissa, joten molemmat luvut tulevat vielä nousemaan.

Filantropia on työskennellyt Syyriassa Antiokian ortodoksisen patriarkaatin rinnalla vuosien ajan. Kumppaneilla on mm. yhteinen nelivuotinen kehitysyhteistyöhanke sodan jalkoihin jääneiden nuorten äitien tukemiseksi Damaskoksessa.

Voit tukea kotinsa menettäneitä tekemällä lahjoituksen:

MobilePay 37723

– lahjoitussivulla Osallistu Syyria-keräykseen ja tue kotinsa menettäneitä ja uutta elämää rakentavia lähimmäisiä – Filantropia ry

– katastrofitilille FI08 5480 0520 0345 94, viite 12221

Keräyslupa RA/2022/1620 avustustyöhön ja katastrofiapuun

KUVAT: GOPA-DERD

Scroll to Top